IFI logo
Se flere bilder
Mykt gulv du kan legge selv

Foto:

Mykt gulv du kan legge selv

Tiden da folk var skeptiske til teppegulv er for lengst omme, og stadig flere velger nå myke, lune gulv når de skal pusse opp. Med teppefliser er dekormulighetene mange, og leggingen langt enklere enn med heldekkende tepper.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Fordelene med fliser er åpenbare. Istedenfor å måle og skjære til flere meter store flater, kan man enkelt kutte i en og en flis. Og skulle man søle på en flis, kan man raskt plukke den opp og vaske den, eller i verste fall bytte den ut. For ikke å snakke om frakten! Dette er jo et teppegulv man kan ta under armen og bære inn i boligen. Riktignok må man nok ta flere turer, men det er allikevel enklere enn å måtte leie store biler og hengere, samt å bære store ruller inn trange ganger og opp bratte trapper.

Foruten de praktiske fordelene, er det også store muligheter når det gjelder dekor.

- Teppefliser gir en fantastisk mulighet med mønster. Her har vi lagt et sjakkmønster som passer til mange stilarter nettopp fordi det er så klassisk. Ved å velge to forskjellige farger ser vi tydelig en forskjell, men det er også fint med kun én farge, og å la skjøtene utgjøre mønsteret, forteller interiørarkitekt Wenche Aurland.

Det (u)viktige underlaget

Teppefliser kan legges i alle rom bortsett fra de rom der det er mye vann i omløp.

- Teppefliser er nok det tekstile produktet som er mest tilgivende med tanke på undergulv. Det er ofte en god løsning ved problematiske underlag fordi det skjuler små ujevnheter, forteller Dag Svendsen i InterfaceFLOR.

Store ujevnheter eller nivåforskjeller må naturligvis jevnes ut med avrettingsmasse, men små feil og mangler blir ikke synlig når teppet kommer oppå. Må du til med avrettingsmasse er heller ikke dette en uoverkommelig jobb.

- Dette er noe man fint kan gjøre selv. Avrettingsmassen kommer i en sekk med sementlignende pulver som man pisker ut med vann og heller på gulvet, så retter det seg selv, sier Svendsen, og oppfordrer til å følge produsentens anvisninger.

Fuktproblemer?

Hvis du sliter med fuktproblemer, kan teppegulv være et godt valg, og teppefliser med sine mange skjøter har løst mange problemgulv.

- Tepper har stort sett en åpen konstruksjon. Det vil si at teppene puster, og at fukt kan slippe gjennom, forteller Fred-Erik Syversen i Casco. Vær imidlertid oppmerksom på at enkelte teppetyper overhodet ikke tåler fukt, for eksempel tepper som inneholder jute og sisal.

Slik gjør du:

Forbered gulvleggingen med å støvsuge gulvet grundig, og fjerne alle gulvlister. Hvis man legger flisene på veldig sugende undergulv, som for eksempel spon, bør gulvet primes først, for å hindre at alt limet suges inn i underlaget.

1. Mål opp

Tegn en linje på gulvet, vinkelrett på inngangen. Mål opp, og finn rommets midtpunkt. Tegn opp en linje slik at du får et kryss midt i rommet. Legg en flis på hver side av midtpunktet. Fortsett løstleggingen bort til veggene. Prøv å unngå at fliser som kuttes til langs veggene ikke blir smalere enn halve flisens bredde.

2. Beregn kutting

Beregn 2-3 cm for tilskjæring av skjevheter langs veggene. Legg en flis opp-ned inn mot veggen for å beregne hvor flisene innerst mot veggen skal kuttes.

3. Kutt

Støtt opp med en rett gjenstand når du kutter.

4. Påfør lim

Limet påføres med rull, og skal være transparent og fingertørt før teppeflisene legges ned.

5. Pass på retning

Flisenes retning angis som regel med piler på baksiden. Pass på at alle piler peker samme vei, med mindre du planlegger å lage en effekt av at flisene legges i forskjellige retninger.

6. Skubb flisene på plass

Nedleggingen foregår ved at man skubber teppeflisene i posisjon, for å unngå at eventuelle fibre trykkes ned mellom skjøtene. De skal ligge tett, men ikke i press.

Disse fører teppene

www.interfaceflor.no

www.intag.no

www.kasthall.se

Disse fører limet

www.casco.no

Dette brukte vi
 • Teppefliser fra Egetepper (farge 059873048 og 059872048)
 • Blyant
 • Fixeringslim fra Casco
 • Rull
 • Kniv
 • Linjal

:

  Huskelisten din
  Finn din nærmeste
  Mest lest
  Annonse
  Nyhetsbrev
  Motta tips og ideer!

  Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.