IFI logo
Se flere bilder
Malingsprodusentene reagerer

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Malingsprodusentene reagerer

Etter at EU kom med nye direktiv omkring forbud mot tradisjonell oljemaling innendørs har produsentene jobbet for å finne alternative løsninger. Nå har enda en produsent kommet med en løsning på problemet.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra om med 2007 og 2010 vil all bruk av vanlig oljebasert interiørmaling forbys. Dette som et virkemiddel for å bedre betingelser for helse og miljø. Lovendringen innebærer imidlertid store konsekvenser for malingsprodusentene, som må tilpasse sitt produktsortiment de nye reglene.

Noen produsenter har allerede utviklet alternative produkter, og nå kommer enda flere på banen. Steen-Hansen Maling AS har utviklet en serie med tre miljøvennlige interiørmalinger til både grunning og maling av treverk, som skal holde seg innenfor kravene satt av EU. Alle tre er vannløselige oljemalinger. Til grunning av både tidligere malt og nytt treverk har Steen-Hansen Maling utviklet Palett Heftegrunn Vannløst. Til maling og toppstrøk har Palett Panel-Dør-List Vannløst kommet på markedet.

De vannløselige oljemalingene er langt mer miljøvennlige enn de som baserer seg på løsemidler som nordmenn har sverget til i så mange år. Det er knyttet både positive og negative egenskaper til begge typene maling. Men selv om den vannløselige malingen tørker fortere (og dermed krever et annet arbeidstempo og system) er dens positive egenskaper overstyrende. De miljømessige fordelene er enorme, i tillegg til at den er nesten luktfri, mer fargeekte og mye enklere å fjerne fra pensel og tekstil.

Statens forurensningstilsyn anbefaler at du ser etter Svanemerket eller EU-blomsten når du skal kjøpe maling. Du vil da få en indikator på hvor miljøvennlig malingen er. Om dette ikke er oppgitt kan du også kontakte produsenten direkte.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.