Kategorier

Meny

Konto

Malingsprodusentene reagerer

Etter at EU kom med nye direktiv omkring forbud mot tradisjonell oljemaling innendørs har produsentene jobbet for å finne alternative løsninger. Nå har enda en produsent kommet med en løsning på problemet.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Malingsprodusentene reagerer

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra om med 2007 og 2010 vil all bruk av vanlig oljebasert interiørmaling forbys. Dette som et virkemiddel for å bedre betingelser for helse og miljø. Lovendringen innebærer imidlertid store konsekvenser for malingsprodusentene, som må tilpasse sitt produktsortiment de nye reglene.

Noen produsenter har allerede utviklet alternative produkter, og nå kommer enda flere på banen. Steen-Hansen Maling AS har utviklet en serie med tre miljøvennlige interiørmalinger til både grunning og maling av treverk, som skal holde seg innenfor kravene satt av EU. Alle tre er vannløselige oljemalinger. Til grunning av både tidligere malt og nytt treverk har Steen-Hansen Maling utviklet Palett Heftegrunn Vannløst. Til maling og toppstrøk har Palett Panel-Dør-List Vannløst kommet på markedet.

De vannløselige oljemalingene er langt mer miljøvennlige enn de som baserer seg på løsemidler som nordmenn har sverget til i så mange år. Det er knyttet både positive og negative egenskaper til begge typene maling. Men selv om den vannløselige malingen tørker fortere (og dermed krever et annet arbeidstempo og system) er dens positive egenskaper overstyrende. De miljømessige fordelene er enorme, i tillegg til at den er nesten luktfri, mer fargeekte og mye enklere å fjerne fra pensel og tekstil.

Statens forurensningstilsyn anbefaler at du ser etter Svanemerket eller EU-blomsten når du skal kjøpe maling. Du vil da få en indikator på hvor miljøvennlig malingen er. Om dette ikke er oppgitt kan du også kontakte produsenten direkte.

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]