IFI logo
Se flere bilder
Lyst og vennlig

Foto: Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no

Lyst og vennlig

Entreen var koselig nok - men flere tiår gamle furuvegger og furutak gjorde rommet mørkt. Det virket bestandig skittent der, syntes husets frue. Hun kjempet lenge og hardt for å overtale mannen til å male. Etterpå var han såre fornøyd med konas overtalelseskunster!

Eva Holte

Eva Holte
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

-Mange, særlig menn, ser det nærmest som en slags helligbrøde å male over furu. Treverket må for all del ikke skjendes! kommenterer interiørkonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad som hjalp paret med å gi entreen et nytt ansikt. Hun har imidlertid forståelse for at mannen vegret seg i dette tilfelle - huset de bodde i var hans barndomshjem. Funkisvillaen i utkanten av Oslo ble bygget i 1939 og foreldrene kjøpte det i 1962. I 1991 flyttet Hanne og Leif inn i det svære huset på hele 320 kvadratmeter.

Ble fornærmet

Boligen var praktisk og koselig, men så veldig moderne var den ikke. Hanne oppdaget snart at det heller ikke var meningen - Leif ville ikke ha noe av at det foreldrene hadde utført, skulle forandres. Og foreldrene ble litt snurt når oppussingen kom på tale - var ikke det de hadde gjort bra nok, kanskje? - Etter hvert roet dette seg. De forstod jo at vi måtte få lov til å ha en litt annen smak enn dem og tok det ikke fornærmelig opp lenger, smiler Hanne. Mye av husets særpreg er hun da også opptatt av å beholde fordi hun synes det er pent og gir huset sjel.

Et stort, mørkt hull

Men så var det denne entreen da! Furuveggene og furutaket var gulnet kraftig og blitt svært mørkt etter førti-femti år. Hanne syntes bestandig det så møkkete ut i entreen og interiørkonsulenten følte hun trådte inn i et "stort, mørkt hull" da hun gikk over dørterskelen. - Den flotte verandadøren i enden av rommet syntes nesten ikke, sier hun.

Noe måtte gjøres. Til slutt var Leif enig med damene i det: - Entreen var litt for mørk og gammelmodig, ja, sier han.

Stjeler oppmerksomhet

Furu kan settes inn med panellakk for å holde seg lys og fin lengre. Men den vil alltid gulne litt. - Furu stjeler mye oppmerksomhet og blir ofte mørk. Hvis man er opptatt av å beholde treverket synlig, kan man beise over furuen. Personlig synes jeg det fungerer best å male over den med fet maling. Da får man også frem at det er treverk, mener interiørarkitekt Lønnestad.

Til entrevegger og - tak i den over 60 år gamle funkisvillaen valgte hun en gråfarge fordi den gikk godt sammen med husets øvrige farger.  Sammen med nye gardiner, nytt pledd over avlastningsstol og et lite, rundt bord fikk entreen et helt nytt preg. - Nå ser det ikke møkkete og trist ut lenger, men rent og ordentlig, smiler Hanne. - Det hjelper selvfølgelig også litt på at vi har et annet rom å henge opp klær i slik at vi slipper alt "rotet" med det. - Og entreen ser mye mer moderne ut. Nå mangler vi bare å kjøpe nytt speil, sier Leif fornøyd. Interiørkonsulenten nikker bifallende og synes paret er heldig som har mulighet til en slik koselig "entrestue" som første rom i huset sitt.

Dette ble brukt:
  • Vegger grunning: Grunning hvit vannbasert - DYRUP
  • Vegger toppstrøk: Vegg Robust halvmatt 10, farge DY7 Sky Light - DYRUP
  • Listverk grunning: Grunning hvit vannbasert - DYRUP
  • Listverk toppstrøk: Tre & Metall halvblank Acryl 5, farge S 0502-Y - DYRUP
  • Tekstil gardin: Baumann Sumaya - INTERIØRAGENTURER
  • Gulvteppe: GULVEX
  • Løsøre: privat eie
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.