Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °

Lysne lakkerte furuskapdører

  •  
  •  
  Bilder av: ifi.no
Jeg har en hel vegg med lakkerte furuskapdører som med årene har blitt veldig gule. Jeg vil gjerne lysne dørene uten altfor mye arbeid. Hvordan kan jeg gjøre det?

Skapdørene det er snakk om er 15 år gamle, og eieren ønsker å gjøre noe med gulfargen. Hun lurer på om hun kan lakkere dørene med hvitpigmentert lakk uten å slipe dem ned, alternativt bruke lakkbeis – eller om det holder å bruke en trerens på skapdørene.

Vi forhørte oss med Alanor og Scanox, begge eksperter innen overflatebehandlinger.

I følge Klauseie, kan det fungere med en lakk med hvitpigment.

– Vask alltid først. Bruk en spesialvask beregnet på vask før maling. Så mattsliper du eksisterende lakk for å sikre tilstrekkelig vedheft. Så fjerner du slipestøvet, før du lakker skapdørene med en hvitpigmentert lakk. Et eksempel på en lakk som kan funke er Liberon Trevoks. Det er en vannbasert polykarbonat-lakk. Da får du et sluttresultat for en vokset glans, men produktet inneholder ikke voks. Den fås blant annet i fargen hvit, forklarer han.

Hos Scanox foreslår teknisk servicesjef, Thor Ingar Røneid, at man kan forsøke med en gulvlakk.

– Ja, en vanlig interiørbeis vil ikke fungere godt nok på fabrikklakkerte flater. For selv om de er gamle er de for harde og glatte. Vårt beste forslag er derfor å forsøke med gulvlakk. Rengjør flaten godt først, gjerne med Tyrilin Panelrens eller TreStjerner Gulvrens. Så mattsliper du, før du påfører TreStjerner Gulvlakk Oljebasert eller Vanntynnet, som tilsettes hvit brekkfarge i butikken. Tilsett gjerne 10 HT manuelt eller bruk resept fra Panellakk Hvit, sier Røneid.

Når du skal mattslipe, bruker du et fint slipepapir med korning over 120.

Klare panellakker, gulvlakker og møbellakker kan tilsettes hvitpigment og brukes på skapdørene. Det finnes mange ulike produkter for dette. Forhør deg med din nærmeste fargehandler og følg alltid produsentens anvisninger.

Hvis du vurderer andre behandlinger, er beis og olje ikke noe å satse på, i følge Klauseie hos Alanor.

– Beis eller hvitpigmentert olje er ikke til å anbefale her. Og trerens vil ikke holde, sier Audun Klauseie hos Alanor, og utdyper: – Gulfargen vil ikke gå vekk med trerens da det ligger en lakkfilm på treverket. Både lakkfilmen og treverket under har gulnet med tiden.

Les også Fremhev panelet på soverommet

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Beckers annons

Nyeste artikler

Sundance annons