IFI logo
Se flere bilder
Linoleum kommer på bred front

Foto: Forbo Flooring, Designa, JKE Design

Linoleum kommer på bred front

Linoleum på gulvet har vel de fleste sett. Nå løftes linoleum også opp til skap- og skuffefronter i både kjøkken og baderom.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Linoleumsbelegg har tatt steget opp fra gulvet, til å bli et nytt og innovativt materiale for fronter på kjøkken- og baderomsinnredninger. To danske kjøkkenprodusenter, JKE Design og Designa, har i det siste lansert nye innredninger med fronter kledd i Desktop møbellinoleum fra Forbo Flooring

– Det er mye som skjer rundt møbellinoleum for tiden. Det er et kjempetrendy materiale, med en slikematt overflate og sofistikert «look», sier Gunni Marie Blunck hos Forbo Flooring.

 

Naturtrend

Se flere bilder
Kjendiskjøkken

Foto: JKE Design

KJENDISKJØKKEN: TV-vert og interiørdesigner Halvor Bakke har designet tre linoleumskjøkken i samarbeid med JKE. Skapene i serien JKE Linoleum finnes i fire nyanser: Lys sand, olivengrønn, blå og koksgrå.

Linoleum lages av 97 prosent naturlige råvarer, i hovedsak linolje, harpiks, tremel eller steinmel og pigmenter. Brukt i gulv, valses linoleumblandningen ut på en jutebakside, men for å gjøre Desktop møbellinoleum tynt og med helt glatt overflate, brukes isteden en bakside av papir.

Ifølge den danske fremtidsforskeren Mette Sillesen er linoleum et materiale vi burde, og kommer til å se mer av:

– Naturmaterialer gir oss ro, gjenspeiler det enkle livet og støtter et minimalistisk uttrykk, sier hun i forbindelse med at kjøkkenprodusenten JKE Design lanserer fronter med linoleumoverflate, tatt frem i samarbeid med interiørdesigner Halvor Bakke.

– Linoleum er en liten revolusjon i kjøkkenet: Det er et slitesterkt og bærekraftig naturmateriale. Dessuten er den matte, fløyelsmyke overflaten helt utrolig vakker, og passer fantastisk godt sammen med andre materialer, som eik og aluminium, sier Halvor Bakke.

Bærekraft i tiden

Bærekraft  ligger i tiden, og innen stadig flere områder dukker naturmaterialer og miljøvennlige råvarer opp.

– For den som ønsker et bærekraftig og miljøvennlig kjøkken, er dette et godt alternativ. Dessuten blir inntrykket noe helt annet enn med et vanlig hvitt kjøkken. Her blir skapene et «statement», sier Gunni Marie Blunck.

Til forskjell fra de vanligste gulvlinoleumproduktene, er Desktop møbellinoleum helt ensfarget – uten den klassiske marmoreringen. Linoleumfrontene er slitesterke, lette å rengjøre og krever svært lite vedlikehold. Den matte og myke overflaten tåler både oljeprodukter, fettstoffer og tradisjonelle rengjørings- og løsemidler.

– I kontormøbelbransjen er Desktop møbellinoleum brukt i en årrekke, og vi har gode erfaringer med at den er god mot fingermerker som ikke blir synlige, og at overflaten aldres på en pen måte, sier hun.

Se flere bilder
GOD KARMA

Foto: Forbo Flooring

GOD KARMA: Naturmaterialet linoleum som naturmateriale gjør et gyllent comeback i hjemmene våre. Fremtidsforsker Mette Sillesen mener materialet gir god karma i boligen, og foretrekkes av personer som ønsker en bærekraftig livsstil.

Spennende og slitesterkt

Se flere bilder
Naturlig

Foto: Designa

NATURLIG: Linoleumsfrontene tilfører badet en trendy, matt finish som er myk å ta på. Det er laget nesten bare av naturmaterialer, og har en varm overflate som krever veldig lite vedlikehold.

Designa A/S har brukt linoleum lenge allerede, og lanserer nå også fem ulike baderomsmøbler med linoleumfronter:

– Linoleum er et svært spennende materiale som vi allerede har brukt i en rekke av våre kjøkkenløsninger. Det er svært stilrent, mykt og utrolig slitesterkt. Vi føler at det tilfører baderomsinnredningen noe helt unikt, sier designer Brigitte Kürzel i Designa.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.