Porsgrund Bad annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Fargesetting

Lett å trives med turkis

  Bilder av: Borge, Beckers, Bohus, Fantasi Interiør, Green Apple, INTAG, Jordan
Turkis er en smykkestein, men også en farge. Og som sådan brukes den for tiden flittig av mange til å smykke eget hus og hjem.
<b>VILLE DYR:</b> Selv om de er ville virker de temmelig rolige mot en svak turkis bakgrunn. Tapetet er fra en av de siste kolleksjonene til Cole & Son som føres av Borge. (Foto: Borge)
VILLE DYR: Selv om de er ville virker de temmelig rolige mot en svak turkis bakgrunn. Tapetet er fra en av de siste kolleksjonene til Cole & Son som føres av Borge. (Foto: Borge)

Det er slett ikke slik som noen har hevdet, at turkis er en farge for viderekommende. Turkis er en farge det kan være godt å bo med. Spørsmålet er bare hvilke nyanser man går for.

De mest kulørsterke er kanskje vel tøffe i interiørsammenheng (i hvert fall i store doser), og kan forbeholdes reiselivsbransjen som ynder å krydre brosjyrene sine med en kulørsterk variant i friskt følge med knall gult. Hensikten er å skape assosiasjoner til sydlige strøk og skape lengsel etter sol og sommer. 

<b>LINTAPET:</b> Linstrukturen i dette tapetet gir rommet en eksklusiv og tidløs ro. Tapetet Flamant føres av Green Apple. (Foto: Green Apple)
LINTAPET: Linstrukturen i dette tapetet gir rommet en eksklusiv og tidløs ro. Tapetet Flamant føres av Green Apple. (Foto: Green Apple)

Lyse og lette nyanser

<b>RØDT:</b> Noen innslag fra motsatt side på fargesirkelen liver opp og varmer et svalt turkis interiør. (Foto: Bohus)
RØDT: Noen innslag fra motsatt side på fargesirkelen liver opp og varmer et svalt turkis interiør. (Foto: Bohus)

I et interiør kan lyse og litt støvete nyanser av turkis skape noe av den lette sommerstemningen. Som et friskt pust, og likevel rolig og harmonisk. Mer som en sval sommerbris.

At fargen ligger på den kjølige delen av fargesirkelen bør ikke skremme noen. Kombiner den med lune naturmaterialer, litt gyllent metall eller innslag av komplementærfargen rødoransje, så kommer varmen inn i rommet.

<b>STØVET:</b> Tekstiler fra Sanderson myker opp i det grå og svale interiøret. Den litt støvete turkise virker rolig og dempet. (Foto: INTAG)
STØVET: Tekstiler fra Sanderson myker opp i det grå og svale interiøret. Den litt støvete turkise virker rolig og dempet. (Foto: INTAG)

Mal turkis

<b>TEST:</b> Test fargen i rommet før du maler, så er du sikker på at du får nyansen du ønsker. Her er det malt med farge Smaragd fra Beckers. (Foto: Beckers)
TEST: Test fargen i rommet før du maler, så er du sikker på at du får nyansen du ønsker. Her er det malt med farge Smaragd fra Beckers. (Foto: Beckers)

Vil du male veggene i et rom turkis, lønner det seg å teste fargen i rommet først så du får den rette nyansen. Husk at gulvet også vil være med å påvirke helheten. Fargen blir mest dempet og rolig i matt maling.

Du kan male veggene i alle typer rom. Fortell de som jobber i malingsbutikken hva slags rom du skal male, så hjelper de deg med å velge riktig type maling.

<b>NYANSE:</b> Når du har funnet din nyanse og riktig maling er det bare å sette malingsskaftet på rullen og rulle i vei. (Foto: Jordan)
NYANSE: Når du har funnet din nyanse og riktig maling er det bare å sette malingsskaftet på rullen og rulle i vei. (Foto: Jordan)

Turkis med tapet

<b>LANDLIG:</b> Et enkelt, lite mønster er nok til å slå an en landlig tone og føre tankene mot rolige, late sommerdager. Tapetet er fra Borge. (Foto: Borge)
LANDLIG: Et enkelt, lite mønster er nok til å slå an en landlig tone og føre tankene mot rolige, late sommerdager. Tapetet er fra Borge. (Foto: Borge)

Utvalget av turkis tapet er overveldende, vær derfor forberedt på noen øyeblikk med valgets kval. Bestem deg først for stil/atmosfære så er du et stykke på vei. Ønsker du det elegant og tidløst, litt landlig og romantisk, retro eller noe helt annet? Striper, ruter, ensfarget, blomster eller hva med ville dyr? Matt eller blankt? Hva med tapet som ser ut som tekstil, eller et helt annet materiale?

<b>SEVILLA</b> er en ny tapetkolleksjon fra Fantasi Interiør med assosiasjoner til landene rundt Middelhavet. Turkis ligger midt mellom blått og grønt, i tapetet aner vi spillet mot begge kanter. En svak tekstur demper fargene. (Foto: Fantasi Interiør)
SEVILLA er en ny tapetkolleksjon fra Fantasi Interiør med assosiasjoner til landene rundt Middelhavet. Turkis ligger midt mellom blått og grønt, i tapetet aner vi spillet mot begge kanter. En svak tekstur demper fargene. (Foto: Fantasi Interiør)

Turkis med maling og tapet

En fin måte å skape helhet i interiøret er å finne et tapet du liker og plukke opp noen av fargene fra mønsteret og bruke videre. Designere bak tapetet har jobbet for å finstemme fargene. Så her har du et supert utgangspunkt for å skape din palett, selv om du føler deg litt utrygg på å finne farger som kler hverandre.

<b>KOMBI:</b> Her er veggplatene Walls2Paint fiffet opp med maling og tapet. Det turkise tapetet er fra Borge. (Foto: Forestia)
KOMBI: Her er veggplatene Walls2Paint fiffet opp med maling og tapet. Det turkise tapetet er fra Borge. (Foto: Forestia)

Turkis med tekstiler

<b>SOMMER:</b> Mer lett og sommerlig enn broderte gardiner som vaier i vinden blir det vel ikke. Disse med graderte nyanser i turkis kommer fra Harlequin og Tapethuset. (Foto: Tapethuset)
SOMMER: Mer lett og sommerlig enn broderte gardiner som vaier i vinden blir det vel ikke. Disse med graderte nyanser i turkis kommer fra Harlequin og Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

Et rom med lyse vegger endrer fullstendig karakter når det kles opp med tekstiler. Selv om fargen er sval, blir helheten myk og vennlig av folder og taktilt stoff.

<b>MØNSTER:</b> Geometriske mønster på lys bakgrunn med litt skinnende overflate gir disse tapetene fra Borge et elegant og moderne uttrykk. (Foto: Borge)
MØNSTER: Geometriske mønster på lys bakgrunn med litt skinnende overflate gir disse tapetene fra Borge et elegant og moderne uttrykk. (Foto: Borge)
<b>METALLISK:</b> Her snakker vi urban eleganse og en anelse maskulin stil. Tapetet er fra Omexco og føres av INTAG. (Foto: INTAG)
METALLISK: Her snakker vi urban eleganse og en anelse maskulin stil. Tapetet er fra Omexco og føres av INTAG. (Foto: INTAG)
<b>HERSKAPELIG:</b> Her trekkes det turkise mot grønt. Tapetet Secret Garden fra Storeys trekker tankene mot Downton Abbey. (Foto: Storeys)
HERSKAPELIG: Her trekkes det turkise mot grønt. Tapetet Secret Garden fra Storeys trekker tankene mot Downton Abbey. (Foto: Storeys)
<b>SKAP:</b> Hva med å male et skap på innsiden i turkis? Og hver gang du åpner, kommer det en liten frisk sommervind feiende! (Foto: Nordsjö)
SKAP: Hva med å male et skap på innsiden i turkis? Og hver gang du åpner, kommer det en liten frisk sommervind feiende! (Foto: Nordsjö)
Les også Folk velger turkis

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Fargesetting

Beckers annons

Nyeste artikler