Kategorier

Meny

Konto

Lett å trives med turkis

Turkis er en smykkestein, men også en farge. Og som sådan brukes den for tiden flittig av mange til å smykke eget hus og hjem.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Lett å trives med turkis

Foto: Borge, Beckers, Bohus, Fantasi Interiør, Green Apple, INTAG, Jordan

Det er slett ikke slik som noen har hevdet, at turkis er en farge for viderekommende. Turkis er en farge det kan være godt å bo med. Spørsmålet er bare hvilke nyanser man går for.

De mest kulørsterke er kanskje vel tøffe i interiørsammenheng (i hvert fall i store doser), og kan forbeholdes reiselivsbransjen som ynder å krydre brosjyrene sine med en kulørsterk variant i friskt følge med knall gult. Hensikten er å skape assosiasjoner til sydlige strøk og skape lengsel etter sol og sommer. 

Dele på Pinterest VILLE DYR: Selv om de er ville virker de temmelig rolige mot en svak turkis bakgrunn. Tapetet er fra en av de siste kolleksjonene til Cole & Son som føres av Borge. (Foto: Borge)

VILLE DYR: Selv om de er ville virker de temmelig rolige mot en svak turkis bakgrunn. Tapetet er fra en av de siste kolleksjonene til Cole & Son som føres av Borge. (Foto: Borge)

Dele på Pinterest LINTAPET: Linstrukturen i dette tapetet gir rommet en eksklusiv og tidløs ro. Tapetet Flamant føres av Green Apple. (Foto: Green Apple)

LINTAPET: Linstrukturen i dette tapetet gir rommet en eksklusiv og tidløs ro. Tapetet Flamant føres av Green Apple. (Foto: Green Apple)

Lyse og lette nyanser

I et interiør kan lyse og litt støvete nyanser av turkis skape noe av den lette sommerstemningen. Som et friskt pust, og likevel rolig og harmonisk. Mer som en sval sommerbris.

At fargen ligger på den kjølige delen av fargesirkelen bør ikke skremme noen. Kombiner den med lune naturmaterialer, litt gyllent metall eller innslag av komplementærfargen rødoransje, så kommer varmen inn i rommet.

Dele på Pinterest RØDT: Noen innslag fra motsatt side på fargesirkelen liver opp og varmer et svalt turkis interiør. (Foto: Bohus)

RØDT: Noen innslag fra motsatt side på fargesirkelen liver opp og varmer et svalt turkis interiør. (Foto: Bohus)

Dele på Pinterest STØVET: Tekstiler fra Sanderson myker opp i det grå og svale interiøret. Den litt støvete turkise virker rolig og dempet. (Foto: INTAG)

STØVET: Tekstiler fra Sanderson myker opp i det grå og svale interiøret. Den litt støvete turkise virker rolig og dempet. (Foto: INTAG)

Mal turkis

Vil du male veggene i et rom turkis, lønner det seg å teste fargen i rommet først så du får den rette nyansen. Husk at gulvet også vil være med å påvirke helheten. Fargen blir mest dempet og rolig i matt maling.

Du kan male veggene i alle typer rom. Fortell de som jobber i malingsbutikken hva slags rom du skal male, så hjelper de deg med å velge riktig type maling.

Dele på Pinterest TEST: Test fargen i rommet før du maler, så er du sikker på at du får nyansen du ønsker. Her er det malt med farge Smaragd fra Beckers. (Foto: Beckers)

TEST: Test fargen i rommet før du maler, så er du sikker på at du får nyansen du ønsker. Her er det malt med farge Smaragd fra Beckers. (Foto: Beckers)

Dele på Pinterest NYANSE: Når du har funnet din nyanse og riktig maling er det bare å sette malingsskaftet på rullen og rulle i vei. (Foto: Jordan)

NYANSE: Når du har funnet din nyanse og riktig maling er det bare å sette malingsskaftet på rullen og rulle i vei. (Foto: Jordan)

Turkis med tapet

Utvalget av turkis tapet er overveldende, vær derfor forberedt på noen øyeblikk med valgets kval. Bestem deg først for stil/atmosfære så er du et stykke på vei. Ønsker du det elegant og tidløst, litt landlig og romantisk, retro eller noe helt annet? Striper, ruter, ensfarget, blomster eller hva med ville dyr? Matt eller blankt? Hva med tapet som ser ut som tekstil, eller et helt annet materiale?

Dele på Pinterest LANDLIG: Et enkelt, lite mønster er nok til å slå an en landlig tone og føre tankene mot rolige, late sommerdager. Tapetet er fra Borge. (Foto: Borge)

LANDLIG: Et enkelt, lite mønster er nok til å slå an en landlig tone og føre tankene mot rolige, late sommerdager. Tapetet er fra Borge. (Foto: Borge)

Dele på Pinterest SEVILLA er en ny tapetkolleksjon fra Fantasi Interiør med assosiasjoner til landene rundt Middelhavet. Turkis ligger midt mellom blått og grønt, i tapetet aner vi spillet mot begge kanter. En svak tekstur demper fargene. (Foto: Fantasi Interiør)

SEVILLA er en ny tapetkolleksjon fra Fantasi Interiør med assosiasjoner til landene rundt Middelhavet. Turkis ligger midt mellom blått og grønt, i tapetet aner vi spillet mot begge kanter. En svak tekstur demper fargene. (Foto: Fantasi Interiør)

Turkis med maling og tapet

En fin måte å skape helhet i interiøret er å finne et tapet du liker og plukke opp noen av fargene fra mønsteret og bruke videre. Designere bak tapetet har jobbet for å finstemme fargene. Så her har du et supert utgangspunkt for å skape din palett, selv om du føler deg litt utrygg på å finne farger som kler hverandre.

Dele på Pinterest KOMBI: Her er veggplatene Walls2Paint fiffet opp med maling og tapet. Det turkise tapetet er fra Borge. (Foto: Forestia)

KOMBI: Her er veggplatene Walls2Paint fiffet opp med maling og tapet. Det turkise tapetet er fra Borge. (Foto: Forestia)

Turkis med tekstiler

Et rom med lyse vegger endrer fullstendig karakter når det kles opp med tekstiler. Selv om fargen er sval, blir helheten myk og vennlig av folder og taktilt stoff.

Dele på Pinterest SOMMER: Mer lett og sommerlig enn broderte gardiner som vaier i vinden blir det vel ikke. Disse med graderte nyanser i turkis kommer fra Harlequin og Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

SOMMER: Mer lett og sommerlig enn broderte gardiner som vaier i vinden blir det vel ikke. Disse med graderte nyanser i turkis kommer fra Harlequin og Tapethuset. (Foto: Tapethuset)

Dele på Pinterest MØNSTER: Geometriske mønster på lys bakgrunn med litt skinnende overflate gir disse tapetene fra Borge et elegant og moderne uttrykk. (Foto: Borge)

MØNSTER: Geometriske mønster på lys bakgrunn med litt skinnende overflate gir disse tapetene fra Borge et elegant og moderne uttrykk. (Foto: Borge)

Dele på Pinterest METALLISK: Her snakker vi urban eleganse og en anelse maskulin stil. Tapetet er fra Omexco og føres av INTAG. (Foto: INTAG)

METALLISK: Her snakker vi urban eleganse og en anelse maskulin stil. Tapetet er fra Omexco og føres av INTAG. (Foto: INTAG)

Dele på Pinterest HERSKAPELIG: Her trekkes det turkise mot grønt. Tapetet Secret Garden fra Storeys trekker tankene mot Downton Abbey. (Foto: Storeys)

HERSKAPELIG: Her trekkes det turkise mot grønt. Tapetet Secret Garden fra Storeys trekker tankene mot Downton Abbey. (Foto: Storeys)

Dele på Pinterest SKAP: Hva med å male et skap på innsiden i turkis? Og hver gang du åpner, kommer det en liten frisk sommervind feiende! (Foto: Nordsjö)

SKAP: Hva med å male et skap på innsiden i turkis? Og hver gang du åpner, kommer det en liten frisk sommervind feiende! (Foto: Nordsjö)

LES OGSÅ
FLERE ARTIKLER FRA...
Blått/turkis
Grønt
Gult

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]