IFI logo
Se flere bilder
Kan plastbelagte takplater males?

Foto: Kristian Owren/ifi.no

Kan plastbelagte takplater males?

Kan jeg male plastbelagte takplater. I så fall hva bruker jeg og hvordan går jeg frem? Har dere også tips om hvordan jeg kan fikse sprekkene mellom vegg og tak etter å ha tatt bort taklistene?

Chera Westman

Chera Westman
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Plastbelagte eller foliebelagte takplater (Tak-ess og lignende) kan overmales med godt resultat. Det er dog viktig å gjøre godt rent først, og å male første strøk med en maling med bedre vedheft enn det vanlig takmaling har.

Bruk en interiørvask eller husvask fra faghandelen der du kjøper malingen, og skyll (tørk av med rent vann) nøye før du setter i gang. 

- Siden platene gjerne er litt glatte i overflaten, er det viktig å lage god vedheft for takmalingen. Vanlig takmaling i matt glans lages med bindemidler av PVA-type. Det er et rimelig bindemiddel, som ikke har god like god vedheft som akrylbindemidlene har. Derfor bør du grunne (male første strøk) med enten en heftgrunn eller en annen matt maling med akrylbindemidler. Gå for kvalitet – det lønner seg, sier malermester Thor-Ingar Røneid ved teknisk support hos malingleverandøren Scanox.

Deretter kan du påføre matt takmaling 02-glans som toppstrøk i ett eller to strøk til ønsket dekk og finish.  

Mal med lyset

Ved grunning (første strøk) kan du føre rullen litt på kryss og tvers over taket, så lenge du er sikker på å få god dekk overalt. Men med toppstrøket er det viktig at rullen går mest mulig i samme retning for å få en jevn finish. Bruk rull på forlengerskaft og mal langs med lysretningen. Det vil si at du maler fra vinduet og innover i rommet. Har du vinduer på flere vegger, maler du parallelt med det kraftigste lysinnfallet. Du kan gjerne male deg frem og tilbake over taket, men avslutt alltid med å rulle i én og samme retning – da får du grengen (rullemønsterets topper og daler) orientert samme vei og et roligere skyggemønster i flaten.

Hvis mulig, bruk rengjøring, grunningsmaling og takmaling fra samme malingprodusent og -system. 

Listene skjuler sprekker

Når det kommer til neste spørsmål om å fikse til der taklistene satt, går vi ut fra at har fjernet taklistene fordi du ikke vil ha taklister lenger.

Det er jo blitt en trend innen minimalistisk interiørdesign å ha listfrie rom. Hvis man bygger nytt og ikke vil ha taklister, er man nøye med å lage så små og usynlige overganger mellom tak og vegg som mulig. Når man bygger og skal ha taklister er ikke dette noe man bruker ekstra tid på, og derfor kan sprekkene av og til være store. De synes jo ikke bak listene…

Når du nå vil fjerne listene, kan sprekkenes størrelse og hvordan veggen ser ut i øvrig, være en utfordring.

- Best blir resultatet trolig hvis du fuger med en fugemasse av Tech-7-type, altså en SMP- eller MS-polymermasse. En vanlig akrylfugemasse vil ikke kunne ta opp større sprekker, og vil synke sammen etter en tid og anbefales ikke, sier Thor Ingar Røneid.

MS-polymere fugemasser og lignende kan overmales.

En jobb for fagfolk

For å få fugen jevn er det en fordel å bruke maskeringstape som avgrensing mot flatene du vil fuge mellom. Etter at du har påført fugemassen, kan du forsiktig glatte den ut med pekefingeren (dyppet i såpevann) eller et spesialverktøy (fugeglatter). Denne får du kjøpt der du kjøper fugemasse og maling.

Hvis ikke dette blir pent, anbefaler vi å sette opp taklistene igjen. Eller å ta kontakt med en dyktig maler som eventuelt kan fikse sprekkene med for eksempel sparkel, lim og papirstrimmel.

- Det er en jobb for viderekomne som er vanskelig å få til et pent resultat med. Om det overhodet er mulig å gjøre på den måten, avhenger også av hva du har på veggene fra før: malte plater, tapet, panel eller mur, sier Røneid.

Denne måten å gjøre det på, vil trolig også føre med seg at du må pusse opp veggene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.