IFI logo
Se flere bilder
Riktig teknikk for maling med rull

Foto: Jordan

Riktig teknikk for maling med rull

Har man sett noen male med rull, enten på TV eller i virkeligheten, ser det ofte veldig enkelt ut. Og det er det også! Men det krever riktig teknikk for å få et jevnt resultat.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mye av hemmeligheten ligger i nok maling og godt verktøy.

Mye maling

Først og fremst er det viktig å være generøs med malingen, og ikke tyne siste rest ut av rullen. Den skal mettes godt med maling og dyppes igjen ofte.

- Mange gjør den feilen at de presser rullen mot veggen når det begynner å bli lite maling igjen - det er helt feil. Man skal bruke samme trykk hele tiden. Hvis det begynner å bli tungt å legge av maling er tiden inne for å dyppe igjen, forteller Jostein Brekka hos Jordan.

Et malerullkar er et must for å få fordelt malingen jevnt utover rullen.

Mange strøk

Ett strøk maling er heller ikke nok for å få et jevnt resultat. Veggen som skal males kan ofte suge til seg maling litt ujevnt, hvilket resulterer i at de første strøkene fort blir litt skjoldete. En ny gipsvegg bør alltid ha minst to strøk maling oppå grunningen. Hvor mange strøk som trengs på din vegg ser du an etter hvert - men det er bedre å ta ett strøk for mye enn ett for lite.

Kryss og tvers eller én retning?

Hvilken vei man fører rullen er også noe å tenke på. På det eller de første strøkene spiller det ikke så stor rolle, men på det siste strøket bør man passe på å holde rullen i én retning og sakse den opp og ned.

- På det første strøket kan det faktisk være en fordel om man fører rullen litt på kryss og tvers for å få mettet veggen skikkelig. Men på toppstrøket er det viktig at rullen går mest mulig i samme retning for å få en jevn finish, sier Ivar Viken hos Verktøy Engros Bergen.

Han anbefaler også at man arbeider hurtigst mulig, spesielt på siste strøk, for å unngå at man får skjøter fordi malingen tørker etter hvert.

Riktig rull og skaft

Selv om rullene tilsynelatende kan se like ut, er det stor forskjell, og det er viktig å bruke en rull som er tilpasset det underlaget man skal male. Det kan være greit å forhøre seg hos fargehandleren før en kjøper inn. Er rullen for grov kan resultatet fort bli litt strukturert.

Husk forlengerskaft!

Et siste tips for å få en jevn film med maling er forlengerskaft. De lange skaftene er ikke bare nyttig for å avlaste skuldre og armer, men har også en funksjon i forhold til påføringen.

- På den måten kan man stå en meter eller halvannen fra veggen og jobbe med større bevegelser som gir jevnere påføring, avslutter Brekka.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.