IFI logo
Se flere bilder
Kan jeg male gulvflisene?

Foto: Kristian Owren/ifi.no og Produsent

Kan jeg male gulvflisene?

Går det an å male terracotta gulvfliser? Jeg er så fryktelig lei fargen på det flislagte gulvet mitt!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er mulig å male fliser, men mange malere eller malingsprodusenter ønsker ikke å gå god for å gjøre det fordi de ikke kan gi noen garanti for hvor lenge dette vil holde. Det kan over tid sprekke opp, så man bør i mange tilfeller anse det som en midlertidig løsning.

Hvorvidt resultatet blir pent eller ikke, er det også mange som uenige i. Du vil jo ikke få ulike farger på flisene og fugene, og mange synes denne kontrasten er noe av grunnen til å velge fliser.

Du skriver ikke i spørsmålet ditt hvilket rom dette gjelder, noe som også bør virke inn på beslutningen om gulvet skal males eller ikke. Er det snakk om en gang med mye trafikk, er det en del gulvamlinger som ikke anbefales, siden malingen antakelig raskt vil sprekke opp på grunn av grus og slitasje. Fliser på baderom kan også være vanskelig å male. Fugene på badet er ofte fulle av kalk og såperester etter mange års bruk. For å få malingen til å sitte må gulvet være gullende rent, og du kan slite litt med å få rengjort disse fugene skikkelig fordi de er så porøse.

Men når det er sagt, det er mulig å male gulvfliser. Og når fliser først skal males, er nok terracottafliser de "beste" flisene å male, ettersom dette er relativt matte og rue fliser.

Som nevnt ovenfor, er rengjøring alfa og omega når fliser skal males. Alle rester av fett, smuss, kalk, såpe og lignende må bort - både fra fliser og fuger. Det finnnes egne gulvrens-produkter på markedet som er godt egnet til denne bruken.

Alternativt kan man bruke et surt rengjøringsmiddel. Noen rengjøringsmidler er alkaliske, det vil si de har en høy pH-verdi. Det kan da være en fordel å vaske med et surt rengjøringsmiddel, for eksempel eddikvann, for å nøytralisere dette. Vanlig 32 % eddik kan blandes i forholdet en del eddik til fire deler vann, for å bli en passende blanding. Eventuelt kan man først vaske med klorin (men aldri bland klorin og salmiakk!), og deretter med et sterkt vaskemiddel med nedmattende effekt. Uansett vaskemiddel må du vaske grundig og godt, og etterpå skylle med rent vann. 

Når flisene og fugene er rene, bør flisene slipes med et fint sandpapir, for eksempel korning 150 eller 180. Det kan hende terracottaflisen er såpass ru at mattsliping ikke er nødvendig, men dette må du nesten se an selv.

Når slipestøvet er fjernet, kan du påføre heftgrunn, før du maler med gulvmaling. Du må male minimum to strøk. TreStjerner Gulvmaling har så god heft at grunning ikke er nødvendig. 

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.