IFI logo
Se flere bilder
Nytt gulv med malte fliser?

Foto: Nina Stang/ifi.no

Nytt gulv med malte fliser?

Vi har fliser i yttergangen som vi lurer på om det er mulig å male? Hvilke forberedelser bør man i så fall gjøre, og hva slags malingtype bør brukes?

Lise Mette Kjellberg

Lise Mette Kjellberg
Publisert

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fliser er et hardt materiale, og mange malingtyper sliter med å hefte til underlaget. Det kan føre til at resultatet blir langt fra pent. Fliser i gangen gir også en annen utfordring; de er ekstra utsatt for slitasje.

Men det er noen malingtyper med spesielt god heft som du fint kan male fliser med.

- TreStjerner maling for gulv hefter godt til mange forskjellige underlag, også vanskelige materialer som laminat og flis, sier Lars Petter Andresen på teknisk avdeling hos Scanox.

TreStjerner maling for gulv er en alkydolje med god vann- og kjemikaliebestandighet.

Han påpeker også at Sigural 2-K epoxymaling hefter godt på fliser, men er mer tilpasset industrigulv.

Bruker du altså riktig maling og gjør forberedelsene riktig, vil malingen sitte på flisene selv med slitasjen gulvet er utsatt for.

1. Rengjøring

Det er viktig at flisene rengjøres grundig før de slipes og males. Blir ikke rester av såpe, smuss, fett, skitt og andre rester fjernet, er det fare for at malingen ikke vil hefte til underlaget. Andresen anbefaler TreStjerner gulvrens som fjerner urenheter effektivt. Gulvrensen blandes med vann etter anvisning på emballasjen, før du skrubber gulvet med blandingen. Til slutt tørker du over gulvet med en klut med rent vann.  

2. Matte ned

Dersom flisene er glatte, må du matte dem ned for at malingen skal få best mulig heft. Bruk slipepapir med korning på 120 - 150 som skaper en fin ruhet på flisen. Om gulvet er av en matt flis, som terrakotta, kan den være ru nok i seg selv, og klar for å males.     

3. Male

Med TreStjerner maling for gulv trenger du ikke å grunne underlaget siden malingen gir så god heft. Påfør tre strøk med maling. De første to ukene bør du unngå sterk belastning på gulvet. Den første uka bør du ikke vaske gulvet eller få vannsøl på det. Etter to til tre uker har malingen herdet til full slitestyrke.

Mer informasjon

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.