IFI logo
Se flere bilder
Kan jeg male eller tapetsere laminatdørene?

Foto: ifi.no

Kan jeg male eller tapetsere laminatdørene?

Vi har skyvedørsgarderobe i laminat. Kan disse males eller tapetseres? Og hvilke produkter kan vi eventuelt bruke?

Lise Mette Kjellberg

Lise Mette Kjellberg
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Laminat er sammensatt av flere sjikt; et overflatesjikt, et dekorlag, en HDF-plate og undersjiktet.  Overflatesjiktet beskytter mot riper og merker, og gjør det enkelt å rengjøre. Dekorlaget består av tynne papirlag som blir presset sammen av et veldig høyt trykk. Det er papiret som bestemmer fargen på laminatet. Under dette ligger det en HDF-plate av trefiber, som gir ekstra stabilitet og styrke. Det underste laget kalles bunnsjiktet og beskytter mot fuktighet, samtidig som det gir ytterligere stabilitet. Dette gjør laminat til et hardt og slitesterkt materiale med dårlig heft.

Midlertidig løsning

Det kan være problematisk å få maling til å sitte på laminat, siden det har dårlig heft som gjør at malingen fort flasser av ved slitasje. Dersom du kun ønsker en midlertidig løsning går det an å vaske overflaten, for så å bruke en oljegrunn. Deretter kan du bruke en interiørmaling.

Maling med heft

For et varig resultat anbefaler Lars Petter Andresen å ta ned dørene, for så å male med TreStjerner maling for gulv. Det er en slitesterk maling med god flyt som hefter på det meste. Dersom du bruker denne malingen slipper du å bruke heftgrunning under. Heftgrunn kan noen ganger gi et ujevnt resultat siden den tørker så raskt. Selv om du slipper dette trinnet, må du allikevel vaske dørene godt. 

- TreStjerner maling for gulv kan påføres med pensel eller rulles på og etterstrykes, sier Andresen.

Han advarer mot at mange blander laminat med foliebelagte flater. Dersom det skulle vise seg at skyvedørsgarderoben er foliebelagt, bør du først slipe overflaten godt ned, for så å bruke en oljebasert eller vannbasert heftgrunn og maling. 

Tapet som sitter

Det går fint å tapetsere en skyvedørsgarderobe i laminat, men det er viktig å sørge for at tapetet hefter godt til dørene.

- Du bør først vaske og avfette med for eksempel salmiakk, før du bruker en heftgrunn som blir bindeleddet mellom dørene og tapetet, forteller Geir Larsen i Tapethuset. 

Roar Aune i Borge påpeker også at laminat har en hard overflate, som med fordel kan mattes litt ned for å få bedre heft.

- Du må ikke bruke papirtapet, men bruk en tapet med fiberbakside som fester seg godt til veggen, anbefaler han.

Mer informasjon

www.borge.no

www.tapethuset.no

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.