Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Ikke vær redd små gulvsprekker

Når det er som tørrest i luften om vinteren, kan parkettgulvet i korte perioder få små sprekker. Dette er en helt naturlig konsekvens av lav luftfuktighet, men likevel mulig å unngå.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Ikke vær redd små gulvsprekker

Foto: Farveringen

Tre er et levende materiale, som sveller og krymper noe alt ettersom luftfuktigheten forandres. Under vinteren kan den tørre inneluften føre til at det oppstår små sprekker mellom parkettbordene i et lagt gulv.

– Dette er helt normalt, og sprekkene vil gå bort når fuktigheten stiger igjen. Men relativ luftfuktighet ned mot og under 20 prosent, vil over tid kunne føre til bestående skader, sier teknisk konsulent i Tarkett Tom Gravdal.

Dele på Pinterest KONTROLLER GULVVARMEN: Ligger gulvet på gulvvarme, bør den begrenses med en termostat med gulvføler, som hindrer varmen i gulvet i å stige over 27 grader.

Foto: Chera Westman/ifi.no

KONTROLLER GULVVARMEN: Ligger gulvet på gulvvarme, bør den begrenses med en termostat med gulvføler, som hindrer varmen i gulvet i å stige over 27 grader.

Unngå bestående skader

For tre- og parkettgulv er det viktig at luftfuktigheten ikke blir for lav. Den skal gjerne ligge mellom 30-60 prosent relativ fuktighet. En relativ luftfuktighet under 20 prosent over tid, vil kunne føre til bestående skader på tregulv. Eksempler på det er knirk i gulvet, sprekker mellom stavene i ett og samme parkettbord og mellom parkettbordene, og i verste fall at toppsjiktet løsner fra mellomsjiktet i parkettkonstruksjonen. Slike skader går ikke tilbake av seg selv når luftfuktigheten stiger.

– Vi anbefaler å kjøpe et hygrometer, et apparat som måler den relative luftfuktigheten i rommet, slik at man kan følge med på og holde kontroll på luftfuktigheten, sier Øyvind Langelandsvik, teknisk ansvarlig hos SAGA Parkett

Dele på Pinterest GULVEKSPERT: – Du trenger ikke å gjøre noe med krympesprekker på vinteren. Disse forsvinner mest sannsynlig av seg selv når det blir vår og sommer, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent i Tarkett.

Foto: Chera Westman/ifi.no

GULVEKSPERT: – Du trenger ikke å gjøre noe med krympesprekker på vinteren. Disse forsvinner mest sannsynlig av seg selv når det blir vår og sommer, sier Tom Gravdal, teknisk konsulent i Tarkett.

Annonse

Tilfør fukt

Spesielt stor risiko for tørt inneklima er det i moderne, tette hus med mekanisk ventilasjon, i boliger med gulvvarme og ved lave utendørstemperaturer. Å skru av ventilasjonen anbefales ikke, derimot kan man vurdere å justere ned sirkulasjonshastigheten – altså hvor ofte luften byttes ut. Et bedre alternativ er å tilføre litt fukt.

– Det er ikke nødvendig å bruke kjøkkenviften når du koker poteter. La gjerne døren til badet stå åpen etter at du har dusjet, sett tørkestativet til klesvasken i stua, og kjøp deg potteplanter som du vanner, sier Leif Johansen teknisk konsulent for Pergo.

Dele på Pinterest NORMALT: Et tregulv som får krympesprekker om vinteren, blir vanligvis helt fint igjen om sommeren. Fuktbevegelser er helt normalt i treverk.

NORMALT: Et tregulv som får krympesprekker om vinteren, blir vanligvis helt fint igjen om sommeren. Fuktbevegelser er helt normalt i treverk.

Senk temperaturen

– Det beste tiltaket for å forhindre for tørr luft og bestående skader på parketten, er imidlertid å senke innetemperaturen. Forsøk derfor å holde temperaturen på 20-22 ⁰C, sier Langelandsvik.

Å skru ned temperaturen i boligen når du ikke er hjemme og om natten, er dessuten bra både for strømregningen, miljøet og for parkettgulvet.

– Om man senker temperaturen i rommet 1 grad, så øker luftfuktigheten med cirka 1,5 til 2 prosent, sier Tom Gravdal.

– Har du gulvvarme, er det også viktig at temperaturen ikke overstiger 27 ⁰C i overflaten. Hverken på åpne flater eller under tepper og sokkelmøbler og lignende, sier Leif Johansen.

Dele på Pinterest NATURLIG: Hold gjerne kontroll på luftfuktigheten i rommet om vinteren. Tre er et naturlig materiale som sveller og krymper i takt med endringer i inneklima. 

Foto: Farveringen

NATURLIG: Hold gjerne kontroll på luftfuktigheten i rommet om vinteren. Tre er et naturlig materiale som sveller og krymper i takt med endringer i inneklima. 

LES OGSÅ
Annonse
Mer informasjon

Finn din nærmeste

Annonse
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]