IFI logo
Se flere bilder
Harde tider for gulvet

Foto: Tarkett

Harde tider for gulvet

Julen kan være en tung tid. Særlig for gulv som må tåle vekten av stappmette gjester på høye hæler. Slik fikser du hakk, hull, riper og merker i parketten.

Robert Walmann

Robert Walmann
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fort gjort å glemme å ta av seg stiletthælene på fest. Det liker ikke parkettgulv. Resultatet blir ofte hull, hakk og stygge merker. Men det finnes håp.

Se flere bilder
Gulvet tåler ikke alt

Foto: Chera Westman

SKADE: Gulvet tåler ikke alt. Da gjelder det å vite hvordan man skal går fram for å redde det når skaden er ute. 

Formes med fingrene

Har du fått et større slag eller hull, kan du bruke formtre til å utbedre skaden. Det kan formes med fingrene som en slags plastelina. Du former massen og fyller opp hullet. Formtre kan kun brukes på helt rent treverk. Er treverket lakkert eller oljet, må dette fjernes først. Når formtreet har tørket, kan det slipes helt glatt og oljes eller males.

Formtre fås i ulike farger, og kan blandes for å få riktig nyanse. Det kan være lurt å prøve seg fram på forhånd for å finne riktig nyanse. Skal du for eksempel beise gulvet, kan det være lurt å velge formtre som er tilsvarende beisfargen, da formtre suger til seg mindre farge enn rent treverk. Siden formtre inneholder ekte trefibre, bør det etterbehandles med lakk eller olje.

Se flere bilder
formtre til å utbedre skaden

Foto: Alanor

SOM PLASTELINA: Liberon Formtre kan være redningen hvis du får større slag eller hull i parketten.

Smelter og drypper

Dersom du har fått en dump i treverket, kan du fylle den opp ved hjelp av skjellakkstifter. Skjellakkstiftene kommer i skrin med 10 stifter i ulike farger. Stiftene smeltes med varme og dryppes på skadestedet. Varm et stemjern med en brenner, legg skjellakkstiften mot stemjernet og drypp skjellakken ned i hakket eller dumpen. Alle fargene er blandbare med hverandre. Øv deg gjerne på forhånd på en plankebit, før du går løs på selve gulvet. 

Se flere bilder
Skjellakkstifter kan smelte

Foto: Alanor

SMELTES: Skjellakkstifter kan smeltes og dryppes ned i hakket, slik at det tettes.

Strykejern og håndkle

Hvis du har mistet en tung gjenstand i gulvet, og har fått merker etter hjørnet eller lignende, kan du prøve og fikse det med et fuktig håndkle og et strykejern. Dette vil bare kunne hjelpe på en liten fordypning, ikke på store hakk. Legg et fuktig frottéhåndkle ned i gropen, og stryk over med strykejernet. Da steamer du treverket slik at trefibrene reiser seg igjen og fyller ut. Dette kan du også prøve på lakkrte gulv, fordi lakken vil være krakelert etter slaget.

Gni voks over sprekken

Til små sprekker og spikerhull kan du bruke reparasjonsvoks. Det er en hard plastisk voks som du gnir over sprekken/spikerhullet. Friksjonen gjør at voksen varmes opp og presses inn i treverket. Reparasjonsvoksen fås i mange farger. Fjern overskytende voks på områdene rundt skadestedet med en møbelrenser.

Se flere bilder
 Liberon reparasjonsvoks

Foto: Alanor

SMÅSKADER: Små sprekker og spikerhull kan repareres med Liberon reparasjonsvoks.

Retusjere riper

Har du fått en smal ripe i overflaten, kan det være tilstrekkelig å retusjere med en retusjeringsfiltpenn. Denne vil ikke fylle ripen, men farger treverket, slik at ripen vil synes mindre. Vask med møbelrenser før påføring, for å få fargen til å sitte. Vask også etter påføring for å fjerne farge som har kommet utenfor skadestedet.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.