Kategorier

Meny

Konto

Hvordan farge parketten lys?

Jeg har gulnet eikeparkett i hele leiligheten, og ønsker å gjøre dette gulvet lyst. Vil helst ha et hvitt eller grålig resultat med synlig trestruktur, så maling er med andre ord ikke aktuelt. Hvordan får jeg til dette på best mulig måte? Og hvordan finner jeg riktig farge?

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Hvordan farge parketten lys?

Foto: Frode Larsen/ifi.no og Scanox

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når man skal fargesette treverk er det viktig at flaten er ren og fri for gammel lakk eller olje, ellers vil fargen trekke ujevnt inn. Først og fremst bør du derfor slipe parketten.

Dette kan du enten gjøre selv eller leie inn en håndverker til. Om du gjør det selv, kan det lønne seg å leie en ordentlig slipemaskin. Det er viktig å være svært grundig, for om det ikke gjøres riktig risikerer man at behandlingen trekker ujevnt inn, og at resultatet blir skjoldete.

Det er ulike fremgangsmåter til ulike produkter, så følg alltid produsentens anvisninger som står på boksen.

Dele på Pinterest Furugulv påført 1 strøk vanntynnet, hvitpigmentert panellakk og 2 strøk vanntynnbar parkettlakk fra Nordsjö.

Furugulv påført 1 strøk vanntynnet, hvitpigmentert panellakk og 2 strøk vanntynnbar parkettlakk fra Nordsjö.

Farget olje eller beis

Til selve fargingen kan du enten bruke en beis/panellakk eller en farget olje.

Går du for en beis må du være klar over at en beis kun er en farge, og dermed ikke vil gi noen beskyttelse til gulvet. Beisede gulv må derfor alltid etterbehandles med en olje eller lakk for å forsegle fargen.

Velger du en farget olje slipper du etterbehandling, ettersom oljen både er farge og beskyttelse i ett.

Dele på Pinterest Parkettgulv påført farget gulvolje fra TreStjerner/Scanox.

Parkettgulv påført farget gulvolje fra TreStjerner/Scanox.

Test fargen

Det er ikke alltid så enkelt å finne riktig farge, fordi treets egenfarge vil påvirke resultatet, slik at fargen du får ikke nødvendigvis samsvarer med prøven i butikken. Eneste måte å se hvordan det blir, er å teste ut fargen før du går i gang med hele gulvet.

Om du har et løst bord liggende, er det det beste, men hvis ikke kan du kanskje prøve på et område som ikke vil bli synlig senere? I en krok under noen møbler eller lignende? Du kan også gjøre fargen sterkere ved å påføre flere lag.

Mer informasjon

www.trestjerner.no

www.nordsjo.no

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]