IFI logo
Se flere bilder
Hva skal peisen males med?

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Hva skal peisen males med?

Vi har murt opp ny peis på hytta som står i tilknytning med en gammel murvegg som ble malt med murmaling for fem år siden. Nå skal vi male både peis og murvegg, og er blitt anbefalt silikatmaling. Er dette riktig malingsvalg?

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er alltid viktig å velge riktig maling når mur skal males. Muren er avhengig av at luft kommer seg inn og ut, og en velger derfor en maling som puster. Silikatmaling er en slik åpen maling. Men, i de aller fleste tilfeller er det tilstrekkelig med åpen maling på utendørs mur, og innendørs skal mur stort sett males med vanlig maling.

Unødvendig innendørs

På den delen av muren som allerede er malt er det i alle fall helt unødvendig å bruke silikatmaling, ettersom denne veggen allerede er tettet fra før.

- Silikatmaling kan ikke brukes over andre typer maling, og det er heller ingen grunn til å bruke det innendørs, sier Per Lund Nilsen hos Scanox.

Med mindre det er god grunn for det, er det altså bedre å bruke en vanlig vanntynnbar maling enn en silikatmaling innendørs. Silikatmaling er ingen enkel maling å male med, og overflaten vil kunne bli skjoldete og ikke særlig vaskbar.

Noen spesielle tilfeller

Men selv om man som en hovedregel ikke bruker pustende malinger innendørs, kan det være spesielle forhold ved huset som utgjør unntaket. Dette gjelder dersom huset er spesielt utsatt for fukt, for eksempel på grunn av flatt tak uten takutspring. Hvis du er i tvil om det er slike forhold ved hytten du skal male, kan det lønnes seg å ta kontakt med en malermester eller en malingprodusent for råd.

Mer informasjon

www.scanox.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.