IFI logo
Se flere bilder
Hva foretrekker du: varmt eller kaldt?

Foto: Frode Larsen/ifi.no, Nordsjö

Hva foretrekker du: varmt eller kaldt?

Temperatur er viktig for trivselen. Hva foretrekker du, lunt og varmt eller litt svalt og luftig? Har du tenkt på at fargene du omgir deg med påvirker opplevd temperatur? De gjør det kanskje mer enn du aner, derfor er varmt/kaldt noe å ta stilling til når du jakter på dine farger.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både i arkitektur og kunst brukes varme og kalde farger bevisst for å skape ulike stemninger. De varme tonene oppleves nære og lune, mens de kjølige skaper luft og distanse. 

Varme og kalde farger

Blant de varme fargene finner vi gult, oransje, burgunder, rødt, rosa og lilla, mens blått, turkis, teal, grønt, surgrønt og surgult er kjølige farger.

I NCS systemet finner vi de varme kulørtonene mellom gult og rødt (Y-R) og rødt og blått. (R-B), mens fargene på den andre delen av fargesirkelen mellom blått og grønt (B- G) og grønt og gult (G-Y) oppleves kjølige.  

Se flere bilder
Fargesirkelen

Foto:

Fargesirkelen

Farger til et nordvendte rom

Se flere bilder
Farger kan benyttes for å varme et nordvendt rom.

Foto:

Farger kan benyttes for å varme et nordvendt rom.

Lys og farger kan forsterke og nøytralisere hverandre. Derfor kan farger brukes for å varme et nordvendt rom og kjøle ned et sørvendt rom. Men fargene oppfører seg ulikt i forskjellige rom og omgivelser, så det gjelder her som alltid for å oppnå ønsket resultat må fargene testes på stedet.

Ønsker du å varme et nordvendt rom med gult må du satse på en farge med sterkere kulørthet enn den du vil at rommet skal ha. Vil du bruke rosa eller gulaktig grønt trenger du ikke justere på samme måte. Men for å motvirke at fargene går mot blått, kan du velge en mer gulaktig tone. 

Farger til et sørvendte rom

I et sørvendt rom blir det masse direkte sollys og de de fleste av oss vil velge farger som forsterker opplevelsen av en varme. Også her må vi være forberedt på at fargen på fargekartet vil oppleves annerledes når den kommer på veggen. Gule nyanser vil oppleves gulere. Rosa farger som mangler gulhet vil trekkes mot blått.  Mens gulaktig rosa, for eksempel 1030 –Y80R, vil bli mer gulaktig.

Den fargen vi opplever er resultat av hvordan fargen påvirkes av omgivelser og lys, så derfor er veien om oppstrøksprøver den sikreste til ønsket farge og temperaturopplevelse.

Se flere bilder
En sval grønn farge forsterker ikke følelsen av varme.

Foto:

En sval grønn farge forsterker ikke følelsen av varme.

Mer informasjon

www.ncscolour.no

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.