IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik renser og nullstiller du terrassen

Slik renser og nullstiller du terrassen

Skal du olje eller beise terrassen i år? Da er det viktig med en skikkelig terrasserens først. Det er to viktige grunner til at du må rense terrassen før du har på ny olje eller beis: Den første grunnen er at vi må få bort skitt, smuss og døde trefibre som ligger på overflaten. Og nummer to: Det kan være rester av salter fra trykkimpregneringen som kan gjøre det vanskelig for ny olje eller beis å feste seg,

1 minutt lesetid
Innhold
dekkplast
1

Planlegg og dekk til

Terrasserens har oftest en pH-verdi på rundt 14, det vil si at andre flater som er overflatebehandlet kanskje ikke tåler den. Dekk derfor til utsatte områder rundt terrassen. Vi vil ikke at det skal komme rensemiddel på fasaden, grunnmuren eller andre flater som er behandlet med maling, beis eller olje.

Du bør også se på værmeldingen. Det skal ikke være høy temperatur og sterkt sollys når du renser terrassen. Da vil rensemiddelet tørke alt for raskt, og det mister effekten. Det går helt fint å rense terrassen om det er småregn og litt kjøligere i luften, da får rensen ligge og virke lengre og du vil få det beste resultatet.

Om du renser treverket på en balkong, må du være forsiktig så at det ikke renner rensemiddel på de som er under. Da kan det være lurt å bruke en lavtrykksprøyte, slik du får en kontrollert påføring.      

fukt underlaget
2

Fukt underlaget

Før du kan påføre rensemiddelet må terrassen fuktes. Det er fordi at terrasserensen ikke skal trekke dypt inn i treverket.    

Vi vil at rensemiddelet skal ligge og jobbe på overflaten. Om det får trekke inn i treverket, kan det komme ut senere og skade overflatebehandlingen. Når du har fuktet terrassen med hageslangen kan det være lurt å vente noen minutter, for det skal heller ikke være for store vanndammer på overflaten. Ser du et område som har tørket i det du skal påføre rensen, så fukter du det på nytt    

lavtrykksprøyte
3

Påfør rensemiddel

Det kan være smart å bruke en lavtrykksprøyte for å få en kontrollert påføring av rensemiddelet.   

Når rensemiddelet begynner å virke vil du se en rødlig farge på overflaten. Pass på at rensemiddelet ikke tørker. Påfør mer terrasserens underveis på områder som trenger det. Bruk en børste med forlengerskaft for å fordele terrasserensen utover. La rensen virke i 10-15 minutter før du spyler av.   

4

Spyl av

Når terrasserensen har virket i 10-15 minutter er det tid for å spyle bort rensen sammen med døde trefibre og rester av gammel behandling.   

En børste med vanngjennomføring er anbefalt. Den kan du koble til hageslangen og du får ikke så mye sprut opp fra terrassen når du spyler av. Når du har fått spylt og børstet bort terrasserensen kan du ta bort plasten som ble brukt til å dekke til. Spyl gjerne over området som har vært dekket med plast for å forsikre om at alle rester av rensen er borte.    

5

Video


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.