IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik oljer du terrassen

Slik oljer du terrassen

Hensikten med en terrasseolje eller en terrassebeis er at den skal trekke ned og inn i treverket for å fylle og mette porene. – Oljen hindrer at fukt og vann trekker inn og skader treverket.

1 minutt lesetid
Innhold
1

Dette får du med en terrasseolje

En olje som er beregnet for trykkimpregnert treverk gir en langvarig og god beskyttelse for terrassen. Samtidig får du en dekorativ, matt overflate med naturlig struktur, som er meget enkel å vedlikeholde.  

slipe døde trefibre
2

Forarbeid

 • Det første du bør gjøre er å vaske eller rense terrassen
 • Det er viktig at terrassen er skikkelig tørr før du påfører olje. Det bør gå minimum tre til fire dager fra det sist regnet, eller du renset terrassen til du starter behandlingen.
 • Etter en terrasserens vil det være døde trefibre i overflaten som bør fjernes. De kan du få bort ved å slipe overflaten med slipepapir. Et slipebrett med forlengerskaft sparer ryggen og er enklere å arbeide med.
 • Planlegging er viktig. Unngå å olje terrassen når det er alt for varmt eller det er direkte sollys mot terrassen. Tørker oljen for raskt, rekker den ikke å trekke ned og inn i treverket.
 • Godt utstyr og riktig verktøy gjør jobben mye enklere. Under er en liste for hva du trenger.
verktøy for å olje terrassen
3

Utstyr og verktøy

 • Valgt terrasseolje
 • Rull
 • Beisepensel
 • Radiatorpensel
 • Slipebrett og slipepapir
 • Forlengerskaft
 • Tørkefiller
 • Maskeringstape, om nødvendig
mette porer terrasseolje
4

Påfør oljen

Når forarbeidet er ferdig, terrassen er pusset og støv og døde trefibre er feiet bort, kan du starte med å olje terrassen.

Det første du bør gjøre er å tømme oljen fra spannet du kjøpte, i et rullespann. Det er mye mer praktisk og det er enklere å jobbe med.

Poenget med en terrasseolje er at den skal trekke inn i treverket og mette porene. Samtidig er det viktig at oljen ikke tørker på overflaten og det dannes en film. Påfør derfor kontinuerlig mer olje slik treverket får suge til seg oljen. Ikke arbeid på for store flater, ta litt og litt om gangen.

Start med å påføre olje i hjørner og på kanter først, en radiatorpensel passer utmerket til det. Så tar du en rull med forlengerskaft, den er god til å fordele oljen utover overflaten. Til slutt bruker du en beisepensel, den bruker du for å jobbe oljen ned og inn i treverket.

Om du ser oljen trekker ned i treverket noen steder, er det bare å påføre mer.

Det handler ikke om strøk eller filmtykkelser, det handler om å mette pigmentene i treverket med nok olje.

terrasseolje fra Flügger
5

Valg av terrasseolje

 Til å olje denne terrassen ble det brukt «WoodTex» terrasseolje fra Flügger. Den kan fås i flere farger.        

tørk av terrasseolje med fille
6

Tørk av

Når du har påført rikelig med olje, og treverket ikke suger til seg mer, venter du 10-15 minutter.

Her er det fint å ha en god del tørkefiller tilgjengelig. Tørk bort oljen som ligger igjen på overflaten, vi vil ikke at den skal tørke og danne en film.

Det anbefales å olje fire eller fem terrassebord om gangen, da er det lettere å kontrollere at oljen ikke tørker før du får jobbet oljen godt inn i treverket.

7

Video


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.