IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik vasker du terrassen

Slik vasker du terrassen

Det er mange gode grunner til å behandle terrassen nå før vinteren kommer. Har du for eksempel bygd ny terrasse i sommer, eller rett og slett ikke fått tid til å behandle terrassen ennå, bør du unngå å vente helt til våren kommer igjen.

1 minutt lesetid
Innhold
1

Vask terrassen

Å få fjernet løst og inngrodd smuss og skitt fra terrassen hvert år, forlenger levetiden både på treverket og beisen på overflaten. Åsa Schaanning, faglig ansvarlig malermester hos verktøyleverandøren Jordan har noen gode tips til hvordan du får til en god terrassevask.

vask veggen
2

Vask veggen også

Er du usikker på om terrassebeisen må fornyes, eller om den holder ett år til, ser du det bedre når uteplassen er blitt rengjort. Du ser at plattingen trenger ny behandling når treverket virker tørt og slitt, og når regnvann ikke lenger perler seg på overflaten, men trekker ned i treverket.

– Har du først ryddet terrassen for møbler og annet for å vaske den, kan du like godt ta veggen bak også. Da ser det mye finere ut når det er ferdig, anbefaler Åsa Schaanning.

3

Dårlig vær er fint vaskevær

Vask gjerne en overskyet dag, eller i lett regnvær. Er det varmt forfukter du først fasade og terrasse, før du vasker. På veggen påføres såpen nedenfra og opp, før du koster vekk gjenstridig skitt og smuss. Skyll med mye vann slik at alle spor av såpen fjernes.     

skyll av vaskemiddel
4

Terrassevask i fire trinn

  1. Spyl lett med vann – det gir såpen bedre tid til å virke før det tørker opp.
  2. Påfør såpe. Bruk en lavtrykksprøyte eller pumpekanne. Velg en såpe er beregnet for vedlikeholdsvask utendørs og som finnes der du kjøper maling. Bland ut med vann etter anvisning på emballasjen.
  3. Bearbeid overflaten – bruk universalkost eller annen mykere kost som ikke lager riper i overflaten.

    Tips! Store terrasser deles med fordel opp i mindre seksjoner, slik at du rekker å bearbeide og skylle før såpen har tørket.    

  4. Skyll godt – bruk rikelig med vann til alle spor av såpe er skylt vekk. Rester av såpe kan lage skjolder om de blir liggende over tid. Bruk gjerne hageslange. Med høytrykksvasker kan du risikere å flise opp treverket eller skade overflatebehandlingen.

     Når du har skylt godt, det ser bra, og det ikke er noen såperester igjen, så er du ferdig!    

5

Video


Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.