IFI logo
Guide: Hussjekken / Slik unngår du en frostskadet utekran

Slik unngår du en frostskadet utekran

I Norge går vi fra sommer til minusgrader raskt. På sommeren og høsten er utekranen ofte i bruk. Derfor er det viktig å sjekke både utekranen og hageslangen før minusgradene kommer snikende.

1 minutt lesetid
Innhold
utekran med slange
1

Unngå at utekranen fryser i stykker

Den inntreffer til omtrent samme tid hvert år, men for mange huseiere kommer den første nattefrosten likevel som julekvelden på kjerringa. For å unngå at vannet i utekranen fryser, er det et par viktige ting du må gjøre. En av de tingene er  å stenge utekranen og å koble fra slangetrommel eller andre anordninger som er koblet til krana.

Dette gjelder både moderne, såkalt frostsikre utekraner som tømmer seg selv for vann når de stenges, og eldre kraner der vann blir stående i kranen og i røret inn gjennom veggen.  Når du skrur av kranen og kobler vekk slangetrommelen vil det sprute litt vann fra kranen. For å få drenert ut alt vann må også slangekoblingen skrus av, slik at resten av vannet inne i kranen har fri vei ut .

Hvis du ikke gjør det, vil det stå vann igjen inne i kranen. Det kan føre til at også en frostsikker kran fryser i stykker.     

utekran med slange
2

Gjelder alle utekraner

Dette gjelder både moderne, såkalt frostsikre utekraner som tømmer seg selv for vann når de stenges, og eldre kraner der vann blir stående i kranen og i røret inn gjennom veggen. Når du skrur av kranen og kobler vekk slangetrommelen vil det sprute litt vann fra kranen. For å få drenert ut alt vann må også slangekoblingen skrus av, slik at resten av vannet inne i kranen har fri vei ut .

Hvis du ikke gjør det, vil det stå vann igjen inne i kranen. Det kan føre til at også en frostsikker kran fryser i stykker.     

utekran,
3

Kran for turglade

Har du en eldre utekran med egen stoppekran på den varme siden av veggen, må du i tillegg skru av vannet inne og åpne kranen ute slik at vannet derimellom drenerer ut. Rørleggeren oppfordrer til å vurdere å oppgradere til en moderne, selvdrenerende variant. Disse finnes også med doble kraner, én for kaldt vann og én for varmt vann. Noe som er praktisk og nyttig for aktive huseiere:

Etter turen kan du spyle den skitne hunden med lunkent vann, og vaske sykkelen eller bilen effektivt med varmt vann,

Men uansett hvor moderne kran du har er det én ting du aldri må glemme: skru vekk slangekoblingen og steng krana før frosten kommer!

Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.