Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Innendørs

God lyssetting i stua

  •  
  •   Publisert:
Full belysning gir godt arbeidslys enten du sitter i sofaen eller godstolene.   Frode Larsen
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange lamper betyr nødvendigvis ikke godt lys. En gjennomsnittlig norsk stue har 23 lyspunkter, smålamper med godt innpakket lys! Det blir mange watt og liten effekt. Her er gode tips til bedre lyssetting.

Reflektorpærer. Tenk lys i forhold til din alder: Reflektorpærer er et alternativ for de som synes 60 W pærer gir dårlig leselys. Reflektorpærer gir 10 ganger mer lys i stråleretningen i forhold til glødelamper.

Sparepærer. Disse blir fortrinnsvis brukt i kjøkken, bad og entreer - ikke i stua. Dels har dette sin grunn i fasongen, men selv om det nå er kommet sparepærer med glødelampefasong blir lyset noe kaldere enn de tradisjonelle glødelampene.

Halogen er kommet for å bli. Downlights, spotlights eller uplights er det mest vanlige. Utstyrt med demping kan installasjon av dowlights tilfredsstille alle de tre formene for belysning vi er ute etter: God allmennbelysning, arbeidslys og koselys.

Regulering av lysmengden gjør at man kan få alt fra "flomlys" ved rengjøring til dempet hyggebelysning. Dette rommet kan faktisk skifte fullstendig karakter etter hvor mye eller lite lys man velger.

Med lyse toner i interiøret får man atskillig mer ut av strømforbruket og de samme lampene enn med mørk tapet og gulnet panel.

Nye typer reflektorer sender varmen ned i rommet, ikke opp i stubbloft og isolasjon. Der det er murtak kan det monteres strømskinner for spot-belysning som vil fungere på samme måte. Leverandører av downligts anbefaler bruk av 35 watts pærer og dempe disse ned fremfor å bruke 20 watt på full styrke. Levetiden på neddempede pærer er flere ganger lenger enn pærer på full effekt. Men vær oppmerksom på at lyset ved neddemping skifter farge og blir varmere.

Det finnes pærer med spredningsvinkel fra 4 grader til 60 grader. Det betyr at man kan velge ulike pærer i lampene avhengig av hva man ønsker å oppnå, god spredning av lyset eller smal spot direkte på et bilde eller gjenstand som ønskes fremhevet.

©ifi 2002

Les også Lunt og lukket ble lyst og luftig

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer Innendørs

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons