Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Farger som skifter farge

Fargene er på vei tilbake i interiøret. Men hva er egentlig en farge? Hvorfor ser en rød gjenstand annerledes ut hjemme i forhold til i butikken? - Lyset skaper fargene. Det er det første man må forholde seg til. Det blir enorme forskjeller ved ulike lysforhold, sier Mette L´orange, arkitekt og billedkunstner med stor fascinasjon for farger.

cloud_download
fullscreen
  • Forskjellige lyskilder gir forskjellig farge.

    Foto:

  • - Ved utendørs maling av hus etterstrever vi ofte naturlighet, og da stemmer det ikke helt med turkist og lakserosa. Fasader malt i disse fargene vil ikke føles helt greie, mener arkitekt  Mette L'orange, som også er billedkunstner med sterk fascinasjon for farger.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Fargeåret 2007 tjuvstartet allerede i november med et Interiørforum med farger som tema, arrangert av IFI i samarbeid med Møbelrådet, hvor arkitekten og billedkunstneren Mette L´orange fortalte om fargenes foranderlighet.

- Den opplevde fargen påvirkes av mange ting. Lys, belysning, betraktningsavstand, glans, omgivelser, størrelse og form er noen av disse, sier Mette L'orange.

Foranderlighet

- Det er lyset som skaper fargen. Det er det første man må forholde seg til. Det blir enorme forskjeller ved forskjellige lysforhold, fastslår hun.

En rød sofa kan se ut på én måte i butikken, men bli helt annerledes når den kommer hjem, og to ting som ser helt like ut i dagslys, kan oppfattes som helt ulike i kunstig belysning. Dette fenomenet - hvordan fargene forandres med belysningen - blir kalt metameri og oppstår på grunn av de ulike flaters evne til refleksjon eller absorbsjon og den spektrale sammensetningen av lyset. Enhver lysarmatur gir forskjellig lys. Enkelte armaturer utelater også deler av spektret, forklarer Mette L'orange.

Blått dagslys

Alle materialer påvirkes. Av den grunn vil også en dør og en vegg i et rom, malt i samme farge, men med ulik glans og overflate, kunne se helt ulike ut, selv om de har den sammen fargekoden og den samme belysningen.

- Vi kan velge å montere lamper som har gode belysningsevner, men dagslyset styrer vi ikke over, og dagslys har mye blått i seg, selv om solskinnet bøter noe på dette, sier Mette L'orange. For å bli fornøyd med fargevalg utendørs råder hun oss til å teste fargen med store prøver - minst en kvadratmeter store bør de være.

Oppdatert: 01.02.2013  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]