Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Gi taket et løft!

Lyse farger får ting å virke langt borte, og mørke farger trekker dem til deg. Det samme gjelder for tak. Et mørkt, gulnet paneltak senker takhøyden i rommet, mens et hvitmalt tak gir romslighet. Men hvilken farge og glans skal malingen egentlig ha? Det finnes nemlig flere gode alternativer!

cloud_download
fullscreen
 • Gi taket et løft!

  Foto: Espen Grønli/ifi.no

 • I denne stuen gikk alt i én farge. Den engang så populære furuen i vegger og tak var gulnet.

  Foto:

 • Veggene ble malt

  Foto:

 • Gulnet furu i tak og gulv sammen med gulmalt furu på veggene gjorde denne gangen mørk og trist.

  Foto:

 • Med hvitmalt tak (halvblank, farge 0502Y), og lyse vegger ble gangen helt ny!

  Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

Den som maler det gamle furupanelet i taket vil oppleve at rommet får seg et realt løft! Romsligheten vil øke, omgivelsene vil bli lysere, og boligen får et mer moderne preg.

De aller fleste malte tak er hvite. Men hvilken hvitfarge er best? Det finnes faktisk mange ulike farger som gjør seg godt i taket - de som bare er hvite, og de som trekker litt mot gult, grått, grønt eller rødt. Og hvilken glans bør taket ha?

Matt eller blankt i taket?

Jo blankere malingen er, dess mer synes ujevnheter i underlag og skjolder etter uheldig påføring. Samtidig øker vaskbarheten normalt ved høyere glans. Takmatt er blitt et etablert begrep, og spesielt ved platetak eller betonghimlinger brukes gjerne en helmatt maling i glans 02-03.

I paneltak finnes naturlig mange ujevnheter slik som kvister og spor etter høvlingen. Disse må nødvendigvis ikke skjules, men er med på å gi panelet et ekte utseende. Ved paneltak brukes gjerne glans 10-15 i oppholdsrom, og 20-30 i kjøkken for bedre vaskbarhet. En enda blankere maling vil skape lysspill og reflekser som kan være dekorativt, og paneltak kan fint males med 40-glansmaling.

Listverk males gjerne med maling med høyere glans som er mer slitesterk og bedre tåler å vaskes.

Bare hvitt eller brukket hvitt?

Et hvitt tak kan være så mangt. Helhvitt oppnås med ubrukket maling i base A, eller med en helmatt grunningsmaling. Men malingen kan med fordel brekkes i ulike kulører slik at de trekker litt mot gult, grått, eller andre farger. Da vil den harmonere bedre med resten av interiøret. Hva som velges er helt opp til smak og behag - her finnes ingen fasit på hva som er rett og galt!

Det er imidlertid viktig å vite at de helt lyse fargene har en høy kameleonfaktor. Det vil si at de lett influeres av fargene rundt om, slik at det er svært vanskelig før du har prøvd å si om de vil opptre gulaktige, rødaktige eller blåaktige i bruk.

Derfor anbefales alltid å foreta prøveoppstrøk med en eller flere fargeprøver. Mal på et panelbord eller en plate og flytt rundt i rommet.

Oppdatert: 27.11.2013  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]