IFI logo
Se flere bilder
Gi taket et løft!

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Gi taket et løft!

Lyse farger får ting å virke langt borte, og mørke farger trekker dem til deg. Det samme gjelder for tak. Et mørkt, gulnet paneltak senker takhøyden i rommet, mens et hvitmalt tak gir romslighet. Men hvilken farge og glans skal malingen egentlig ha? Det finnes nemlig flere gode alternativer!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den som maler det gamle furupanelet i taket vil oppleve at rommet får seg et realt løft! Romsligheten vil øke, omgivelsene vil bli lysere, og boligen får et mer moderne preg.

De aller fleste malte tak er hvite. Men hvilken hvitfarge er best? Det finnes faktisk mange ulike farger som gjør seg godt i taket - de som bare er hvite, og de som trekker litt mot gult, grått, grønt eller rødt. Og hvilken glans bør taket ha?

Matt eller blankt i taket?

Jo blankere malingen er, dess mer synes ujevnheter i underlag og skjolder etter uheldig påføring. Samtidig øker vaskbarheten normalt ved høyere glans. Takmatt er blitt et etablert begrep, og spesielt ved platetak eller betonghimlinger brukes gjerne en helmatt maling i glans 02-03.

I paneltak finnes naturlig mange ujevnheter slik som kvister og spor etter høvlingen. Disse må nødvendigvis ikke skjules, men er med på å gi panelet et ekte utseende. Ved paneltak brukes gjerne glans 10-15 i oppholdsrom, og 20-30 i kjøkken for bedre vaskbarhet. En enda blankere maling vil skape lysspill og reflekser som kan være dekorativt, og paneltak kan fint males med 40-glansmaling.

Listverk males gjerne med maling med høyere glans som er mer slitesterk og bedre tåler å vaskes.

Bare hvitt eller brukket hvitt?

Et hvitt tak kan være så mangt. Helhvitt oppnås med ubrukket maling i base A, eller med en helmatt grunningsmaling. Men malingen kan med fordel brekkes i ulike kulører slik at de trekker litt mot gult, grått, eller andre farger. Da vil den harmonere bedre med resten av interiøret. Hva som velges er helt opp til smak og behag - her finnes ingen fasit på hva som er rett og galt!

Det er imidlertid viktig å vite at de helt lyse fargene har en høy kameleonfaktor. Det vil si at de lett influeres av fargene rundt om, slik at det er svært vanskelig før du har prøvd å si om de vil opptre gulaktige, rødaktige eller blåaktige i bruk.

Derfor anbefales alltid å foreta prøveoppstrøk med en eller flere fargeprøver. Mal på et panelbord eller en plate og flytt rundt i rommet.

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.