Kategorier

Meny

Konto

Gi barna farger og stemmerett!

Helhet og en rød tråd i husets interiør er vel og bra - så lenge barnerommet holdes utenfor! La barna få være med å innrede rommet sitt selv.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Gi barna farger og stemmerett!

Foto: Beckers, Borge, Fantasi Interiør, Intag, Nordsjö, Sturla Bakken (portrettfoto)

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På et lite barnerom behøver man ikke ha et 20 års-perspektiv på interiøret. Javel, kanskje vesla går lei av rosa eller junior får nok av brannbiltapetet etterhvert, men det er da ingen stor sak å tapetsere eller male om en vegg eller to om et par år, så lenge barnet får et rom de trives i og er stolt av?

- Som foreldre kan man jo tenke gjennom hvor ofte man synes det er greit å pusse opp. Hvis man vil at rommet skal ha varighet, er det greit å holde seg utenom temarom som Barbie og Cars og babyrosa og babyblått, men det er viktig at barna får lov til å være med å bestemme selv. Et barnerom skal ikke være et showroom for foreldrenes gode smak, sier Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ rådgiver og selv mamma til to jenter.

Dele på Pinterest Dagny Thurmann-Hoelseth

Dagny Thurmann-Hoelseth

 Arkitekt og psykoterapeut Lene Bjerregård oppfordrer også i sin bok «Den nye heletsfarvelære» til å høre på barns fargepreferanser, fordi litt større barn ofte fornemmer selv hvilken fargestimuli de har bruk for.

Dele på Pinterest Barnets fargepreferanser bør hensynstas.

Barnets fargepreferanser bør hensynstas.

Rolige rammer

Når det er sagt, er det naturligvis ikke slik at man skal fargesette rommet helt ukritisk. Terrence Conran peker i sin bok Essential Children’s Rooms på forskning som viser at babyer allerede fra tidlig alder stimuleres av farger, og at den aller første fargen de kjenner igjen er oransjerød. Samtidig som vegger malte i sterke nyanser kan virke overveldende for små barn, er det fint for dem å ha innslag av energiske farger i rommet. Thurmann-Hoelseth er enig, og peker på viktigheten i et godt sovemiljø for barna.

- Det er forsket mye på barn og farger, og de trenger farger for å utvikle hjernen på en best mulig måte. Samtidig pleier jeg å råde folk til å velge beroligende farger som grønn, blå og lavendel på de store flatene, og heller å fargesette mindre elementer med energiske farger. Det er viktig å skape en god atmosfære for søvn og avslapping også, sier hun.

Lene Bjerregård trekker spesielt frem svak grønn eller en svak rosa som gode veggfarger på barnerommet, da disse vil virke beroligende på barn med en travel hverdag.

Dele på Pinterest Beroligende farger på de store flatene gjør rommet til et bedre sovemiljø. Jenterommet trenger ikke nødvendigvis ha rosa eller lilla base.

Beroligende farger på de store flatene gjør rommet til et bedre sovemiljø. Jenterommet trenger ikke nødvendigvis ha rosa eller lilla base.

Mer informasjon

www.thedailyd.com

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]