Kategorier

Meny

Konto

menu
Annonse
Annonse

Fyll huset med mønster

Ruter, striper, blomster, fugler, trær eller dyreprint; vi ser dem overalt på tekstiler, tapet, sengetøy, kopper og kar. Men hvordan skal vi bruke dem for at det skal bli fint?

cloud_download
fullscreen
 • <b>GULV:</b> Det røde og hvite sjakkrutete gulvet er et skikkelig blikkfang. Det har fått litt støtte i den stripete gardinen og de mønstrede tallerkenene på veggen. Farge på gulv er Lust og Mjölk fra Beckers.

  Foto: Beckers

 • <b>PUTE:</b> Her skaper en stormønstret pute liv i sofaen med støtte av et mønstret pledd og nips på bordet. Mønsteret på tapetet er så forsiktig at det blir som en rolig bakgrunn. Ikke vær redd for å blande flere mønster. Tapet Sense of Silence/Borge.

  Foto: Borge

 • <b>DISKRET:</b> Mange ulike mønster i samme rom blir ikke urolig og påtrengende når fargene er dempet og det er små kontraster. Tapet Paradiso fra Fantasi Interiør.

  Foto: Fantasi Interiør

 • <b>FRODIG:</b> Frisk og frodig blomstermiks med tekstiler fra Harlequin og Tapethuset. Den grønne detaljen på stolen er viktig, den gir øyet noe å gripe fatt i.

  Foto: Tapethuset

 • <b>JORDFARGER:</b> Går du for rolige jordfarger kan du slå deg løs med både blomster, ruter og orientalske mønster uten at det krasjer. Tapet og tekstiler fra Morris/Intag.

  Foto: Intag

 • <b>BALANSE:</b> En mønstret vegg trenger hjelp av mønster flere steder i rommet for å finne ro. Tapetet her er Anno fra Borge.

  Foto: Borge

Annonse
Annonse

Her kommer noen tips du kan ha i bakhodet når du hiver deg ut i mønsterjungelen. Men ikke gjør det vanskelig, for egentlig gjelder det samme prinsipp her som ved valg av farger; bruk magefølelsen og stol på seg selv. Du kjenner det når det stemmer. Ikke la frykten for å gjøre feil, ta fra deg gleden ved å leke med farger og mønster.

Flere mønster sammen

Rutete gulv

GULV: Det røde og hvite sjakkrutete gulvet er et skikkelig blikkfang. Det har fått litt støtte i den stripete gardinen og de mønstrede tallerkenene på veggen. Farge på gulv er Lust og Mjölk fra Beckers.
camera_alt (Beckers)

Vær litt dristig, mønster bare på en pute eller en gardin kan bli litt puslete i et ellers ensfarget rom. Bruk flere mønster, og kombiner gjerne tre ulike og varier størrelse; et stort, et medium og et småmønstret. Eller et stort og to medium. Et mønstret gulv kan med fordel få støtte av noen mønstrede element i rommet.

Lik fargestyrke

Frisk og frodig blomstermiks

FRODIG: Frisk og frodig blomstermiks med tekstiler fra Harlequin og Tapethuset. Den grønne detaljen på stolen er viktig, den gir øyet noe å gripe fatt i.
camera_alt (Tapethuset)

Hvis du bruker farger som er like kulørsterke, kan du mikse og matche ulike mønster uten at det blir feil. Finn farger du liker og sett i gang. Et lite obs: Ikke miks pastellfarger og mørke juvel-farger, du skal være veldig god dersom det skal bli fint.

Balanse

Mønster i interiøret

BALANSE: Bruk mønster på flere steder i rommet. Tekstilene her er fra Sanderson/Intag.
camera_alt (Intag)

Her kommer «regelen» som kan få den mønstrete tapetveggen til å lande. Mange som setter opp mønstret fondvegg i stua lar den være det eneste mønsterelementet i rommet, av frykt for at det skal bli for mye mønster. Resultatet blir at veggen står alene og roper på oppmerksomhet. Helheten blir roligere dersom fargene og noen mønster i annen størrelse gjentas i rommet. Pass på å bruk mønster flere steder i rommet, hvis alt havner på én side, blir det lett ubalanse.

Noe ensfarget

Interiørtips: mønster

BLÅ LUFT: Den ensfargede blå stolen gir øyet noe å hvile på. Tapet og tekstiler fra Eijffinger/Storeys.
camera_alt (Storeys)

Etter å ha heiet fram mønster på mønster, er det på tide å roe ned litt. For å unngå at det blir masete, må det inn noen ensfargede elementer. Det bringer «luft» inn og øyet får hvile. For mange mønster vil oppleves kaotisk, spesielt hvis det er sterke farger og store kontraster.

Ton-i-ton er lekkert

Ton-i-ton-mønster

TON-I-TON: Elefanter på veggen, marmor på gulvet og ruter på håndkleet samt mye gjenskinn i blankt metall kunne bli urolig, men ikke her. Tapet fra Harlequin/Tapethuset.
camera_alt (Tapethuset)

Dersom du synes at kombinasjonen mange farger og mønster blir for mye, så kan mønster ton-i-ton være en fin løsning. Ton-i-ton-mønster vil gi rommet dybde og karakter på en elegant måte.

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]