IFI logo
Se flere bilder
Frost skader flere hus

Foto: Tor Henning Støldal/ifi.no og Byggforsk

Frost skader flere hus

Vannrør som fryser og sprekker fører til større vannskader enn noensinne. - Steng hovedstoppekrana før du reiser bort til jul eller nyttår, oppfordrer rørlegger.

Dag Øyvind Olsen/NW

Dag Øyvind Olsen/NW
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Når du reiser bort for noen dager på denne årstiden, er det svært viktig å sørge for å ha på nok varme og helst stenge hovedstoppekrana, sier Carsten Skottner Engh i Varme & Bad Porsgrund Rørleggerforretning.

I 2006 var det en økning i utbetalingene fra forsikringsselskapene på nesten 200 millioner kroner for vannskader i boliger. Hver tiende vannskade skyldes frost, og frosten ødela verdier for 124 millioner kroner i fjor.

Store temperatursvingninger

- Tiden rundt jul og nyttår er spesielt skummel fordi temperaturen ofte svinger raskt og mye. Man kan gå fra mildvær til ti kuldegrader på en dag eller to. Kombinert med vind og rå luft er det risikabelt, sier Engh.

I slike situasjoner kan vannrørene fort bli nedkjølt, fryse og sprenges.

Varme & Bad anbefaler også å lukke lufteventiler, åpne dører mellom rom i huset og sørge for tilstrekkelig varme i rom med vannrør før man reiser bort. Ovnene bør settes på full effekt, selv om termostaten settes til 15 grader.

- Vi ser at trekk i hus er hovedårsak til vannskader med frosne vannrør. Folk tenker ikke på hvor mye det kan trekke inn fra gamle vinduer, ventiler og andre åpninger i huset, sier Engh.

Forsikringsselskapet If råder også folk til å avtale med naboen om å holde tilsyn.

- Vi har fått meldinger fra folk som ser at det kommer istapper ut av vinduet eller nedover ytterveggen til naboen. Da snakker vi om fryktelig kostbare skader å utbedre, sier teknisk inspektør Trond Risåsen i If.

Glemmer hageslangen

I det siste har både rørleggere og forsikringsbransje kommet ut for at stadig flere glemmer å koble fra hageslangen som henger på ytterveggen.

- Selv om krana er tømt og stengt, står det vann i hageslangen som kan sprenge innover i krana og gjøre stor skade, sier Trond Risåsen.

Rørleggerne hos Varme & Bad opplever også at folk reiser på to ukers vinterferie uten å gjøre huset klart for å stå tomt.

- Det er mye som skal ordnes før man reiser på ferie om vinteren, og mange blir stresset. Men det viktigste rådet er å huske å stenge hovedstoppekrana, sier Carsten Skottner Engh i Varme & Bad.

Da unngår man også risiko for vannskader på kjøkken, med potensiell lekkasje fra oppvaskmaskin og hvitevarer slik som kjøleskap med vanndispenser.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.