Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Tarkett annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Bygger brannfeller

  •  
  •   Publisert:
Direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvern Forening   Foto
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Desember er tradisjonelt den verste brannmåneden. Ikke bare slurves det med brannsikring i både boliger og næringsbygg. Vi bygger også brannfeller.

- Brannskadene blir mye mer omfattende enn nødvendig. Av hensyn til byggekostnadene brukes mye tre i stedet for mur og betong, som ikke brenner, sier direktør Dagfinn Kalheim i Norsk Brannvern Forening.

En FN-studie om brannrisiko viser at Norge ligger nest dårligst an når det gjelder økonomisk tap etter branner i forhold til BNP. En av forklaringene på dette er ifølge forsikringsnæringen at vi har mange bygg og boliger i tre.

Hindrer spredning


En svensk rapport basert bl.a. på tall for forsikringsbransjen viser at spredning av brann i flerfamilieboliger ble hindret i 95 prosent av tilfellene der leilighetene var bygd i mur eller betong. Rapporten viser også at leilighetsbygg i brennbare materialer står for mer enn halvparten av storbrannene i Sverige, til tross for at bare 10 prosent av bygningsmassen er i slike materialer.- Det kan ikke herske tvil om at skadeomfanget kunne vært redusert betydelig om vi hadde bygd mer i mur og betong, spesielt i områder som ligger et stykke unna brannstasjon, sier Kalheim.Han peker på at dette særlig gjelder flerfamilieboliger og kommunale bygg som skoler, barnehager og sykehjem/aldersboliger, der spredningsfaren er størst. Mens det for 30 år siden tok 7-15 minutter før en bolig ble overtent, tar det nå bare 3-7 minutter, ifølge Kalheim. Dette skyldes at vi bruker mer av lett antennelige bygningskonstruksjoner og dessuten mer kunststoff i møbler og tekstiler både i bolighus og offentlige bygg.

Les også Frost skader flere hus

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Mer For gårdeier

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her: