Nettstedet benytter cookies (også betegnet som informasjonskapsler) som kan brukes av oss og våre partnere til å huske innstillingene dine, til statistikk og til å vise målrettede annonser til deg.   Les Mer Jeg aksepterer!

Rørkjøp annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
For gårdeier

Istapper er tegn på bygningsfeil

  •  
  •   Publisert:
  Joe Sowerby/PhiliPhoto
Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Istapper er farlig og det er ditt ansvar som gårdeier å fjerne dem så raskt som mulig.

Sperringer skal bare brukes midlertidig. Du kan stilles til ansvar om noen skades, men istapper kan også være et tegn på at det er bygningsmessige feil i tak og/eller loft.

Ditt ansvar

Istapper er farlige når de faller ned og kan treffe forbipasserende. Det er derfor ditt ansvar å fjerne dem umiddelbart. Men istappene skader også bygningen. Takrenner og nedløpsrør skades, men har du istapper kan du også regne med at vannet som danner istappene renner andre veier og kanskje inn på og inn i veggen. Der vil det ganske sikkert føre til frostskader i fasaden.

Finn årsaken

Bekjemp årsaken i stedet for å hugge ned istapper hvert eneste år. Istapper dannes ofte på bygninger med dårlig isolering. Selv om det er et kaldt loft, kan varmetap fra rommene under føre til oppvarming, smelting av snø og danning av istapper på taket. I kalde perioder kan vanndamp fra varm bolig- eller kontorluft også kondensere under taket. Det vil da kunne samle seg fukt, som kan føre til sopp- og muggdannelse.

Vurder mulighetene

Kalde loft må derfor ha god luftsirkulasjon og god isolasjon mot varme rom. Det vil hjelpe både mot istapper og sopp- og muggdannelse. På kompakte tak er problemstillingene mye de samme som for tak med kalde loft. Løsningen kan imidlertid være vanskeligere å gjennomføre fordi det kan danne seg smeltevann i varme deler av taket. Dersom du har utvendig nedløp kan det være nødvendig å bygge om til innvendige nedløp. Dette er dyrt og komplisert. Det vil derfor være en fordel å få vurdert mulighetene for bedre lufting for å se om dette kan bedre problemet.

Fjern istappene raskt

Etterisolering av loft er også et av de mest lønnsomme energisparetiltakene du kan gjennomføre. Resultatet er lavere strømutgifter, bedre innemiljø/komfort og forhåpentligvis at istappene ikke kommer igjen neste vinter. Før du rekker å gjøre varige tiltak, er det din plikt å sette opp merking for å advare fotgjengere om istappene. Men det er ingen sovepute. Du plikter å fjerne istappene så raskt som mulig.

Les også Frost skader flere hus

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Nyeste artikler

Nyhetsbrev

Hold deg oppdatert. Motta nye artikler om nyheter, trender og tips fra ifi.no.
Registrer din e-postadresse her:
 
Tarkett annons