IFI logo
Se flere bilder
Fra peis til peisovn

Foto: Mona Gundersen, Espen Grønli, Frode Larsen, Kristian Owren/ifi.no

Fra peis til peisovn

Vi har en gammel mursteinspeissom vi skal bytte ut med en peisovn. Er det noe spesielt man må ta hensyn til når man skal fjerne den gamle peisen? Bortsett fra at det vil støve veldig?

Gitte Granstrøm

Gitte Granstrøm
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flere hensyn å ta enn støv hvis en skal bytte fra mursteinspeis til peisovn. Før en iler av gårde og handler, kan det være lurt å ta med i planleggingen at det som regel ikke er gjort på en fredagskveld å skifte ildsted.

Lett å bli fristet

Kaldere vær og mange gode tilbud gjør at det er høysesong for salg av peiser og peisovner. Det er lett å la seg friste, men husk at det er bestemte regler for ildsteder og dette skal først og fremst meldes fra til bygningsetaten i kommunen og ditt forsikringsselskap. Hvis du har vært i kontakt med en leverandør av peisovner har de sikkert informert om reglene for:

Utlufting,

brannmur,

bærevegger,

fundamentet,

avstand til brennbart materiale,

murpuss og mørteltype skal harmonisere med eksisterende materiale i peisen.

Beskytt gulvet

Støvet, er som du nevner et stort problem, og du bør passe på hvor støvet går hen slik at det ikke blir dratt utover. Vær også nøye med tildekking av gulvet før du begynner rivejobben. Gulvet kan beskyttes med en bobleplast som er beregnet for dekking av gulv eller underlag for parkett. Oppå dette legges 3-5 mm tykke huntonittplater. Det er viktig å legge et mykt materiale under platene, for dersom platene legges rett på gulvet, vil sandkorn som kommer inn under platen under riving bli presset ned i gulvet og ødelegge det.

Bruk håndverkere

Mur og betong er tungt, så riv ned bit for bit (på fagspråket heter det pigge ned). Ved å gjøre dette forsiktig, hindrer du at bitene blir for store og at du ødelegger pipeløpet og veggen. Det er også flere ting å tenke på når det gjelder fjerningen av mur og betong. Dette er tunge bører som skal fraktes ut av boligen og deponeres et eller annet sted. I noen peiser er det brukt asbest og da må det tas spesielle forhåndsregler. Her kan bygningsetaten i din kommune bistå med informasjon om arbeid, sikkerhetsutstyr, fjerning av asbesten med videre. Mye av jobben som skal gjøres i forbindelse med muring, skal gjøres i henhold til forskriftene. Vi anbefaler derfor at kyndige håndverkere blir brukt til å gjøre jobben med å bytte ut peisen til peisovn.  

Finn din nærmeste
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.