IFI logo
Se flere bilder
Kunsten å fyre riktig

Foto: Espen Grønli/ifi.no

Kunsten å fyre riktig

Vinteren er høysesong for fyring i peis og ovn og det knitrer og braker rundt i vårt langstrakte land. Men kan du kunsten å fyre riktig?

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Riktig vedfyring er mer økonomisk, mer miljøvennlig og kan doble utnyttelsen av varmen i veden. I tillegg reduserer det faren for pipebrann.

1. Råd: Nok luft!

Den største feilen folk gjør er at de stenger for trekken fordi de tror at det vil få veden til å vare lenger. Det er dirkete galt. Resultatet av liten lufttilførsel er at forbrenningen blir dårlig og at det dannes mye sot i skorsteinen. Soten er både skadelig for miljøet og kan føre til pipebrann. I fjor var det 3200 pipebranner der 65 kom ut av kontroll og spredte seg til resten av boligen. Juster derfor trekkventilen slik at veden alltid brenner med rolige flammer. 

   

2. Råd: Tørr ved!

Den andre store feilen som gjøres er at det fyres med fuktig ved. Tørr ved gir to til tre ganger så mye varme som fuktig, rå ved, og det dannes langt mindre sot i både skorstein og ildstedet. Det reduserer faren for pipebrann og er bedre for miljøet.

3. Råd: Riktig tresort!

Det siste rådet for å oppnå best mulig fyring, er å bruke riktig type ved. Det er stor forskjell på hvor mye varme forskjellige vedsorter gir. For eksempel vil samme volum bøk og rogn avgi dobbelt så mye varme som gran og osp.

Rangering av ved som varmer best pr. volum:

1. Bøk og rogn

2. Lønn, eik og ask

3. Bjørk

4. Furu, svartor og selje.

5. Osp, gran og gråor

Når du skal kjøpe ved og blir tilbudt blandingsved, er det derfor et poeng å spørre om hvilke tresorter den inneholder og fordelingen av dem.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.