IFI logoTil ifi.no AnnonseAnnonse
IFI logo
Se flere bilder
Fra beis til maling

Foto: Enrico Bastiani, Nordsjö, Kristian Owren/ifi.no

Fra beis til maling

Når karmene og listverket ved vinduene innvendig er beiset brune og skal males hvite, må et systemskifte til. Slik går du frem da!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å gå fra beis til maling krever grundig vask, isolasjon av treverket, og en god grunning. Ved å grunne med både oljegrunning og vanntynnet grunning, før påføring av to toppstrøk, sikrer du ett skjoldfritt resultat.

Ikke en fullgod behandling

Mange vinduer her i landet har karmer og fôringer beiset i brunt, gjerne med bruk av utendørsbeiser. Fra 1960-tallet og utover har denne behandlingen vært meget populær, til tross for at det ikke var en fullgod behandling. Fordelene var det forholdsvis enkle vedlikeholdsarbeidet.

Stjeler mye lys

Problemet med en vinduskarm som er beiset er at brunfargen stjeler mye lys. For å få lyse karmer, må beisen overmales. Men et slikt systembytte, som det innebærer å gå fra beis til maling, trengs det litt arbeid om behandlingen være god og trygg over tid. Enrico Bastiani har egen erfaring med brunbeisede vinduer som er blitt malt hvite:

– Leiligheten har store glasspartier med skyvedører ut til balkongen. Treverket var brunbeiset, svært skittent, og dårlig vedlikeholdt etter byggeåret 1985, forteller han.

Se flere bilder
Enrico Bastiani

Foto:

Enrico Bastiani

Grundig vask

Det er viktig å vaske grundig slik at du er helt sikker på at treverket er klart for grunning.

– Beisene som ble brukt innendørs var ofte magre utendørsbeiser. Etter noen tiårs bruk er beisen gjerne brutt ned, og stort sett bare pigmentene ligger igjen. Men for å være sikker på at eventuelle silikoner og vokser er fjernet, må treverket først vaskes grundig, forteller malermester Ole Andreas Klaveness.

Olje-, Sperre-, eller isolergrunning

For å oppnå et godt resultat er det viktig å grunne godt. Bastiani valgte å grunne i to omganger for å være sikker på at dekken av den brune beisen ble god nok.  

– Vi startet med å vaske godt, og påførte to strøk Heftgrunn olje, før sparkling.

Nordsjø Heftgrunn olje er basert på alkydbindemidler, som tynnes med white-spirit, har god vedheft, og låser gjennomblødning fra lignin, nikotin og andre fargestoffer i treverket.

– Hvis man ikke ønsker å bruke en oljegrunning, er et godt alternativ å bruke sperregrunning eller isolergrunning, skyter Ole Andreas Klaveness inn.

Se flere bilder
Olje-, Sperre-, eller isolergrunning

Foto:

For å få lyse karmer, må beisen overmales.

God heft

Etter den grundige vasken og grunningen påførte Bastiani et strøk med Heftgrunn V og to strøk Superfinish 40-glans, med mellomsliping. Totalt ble dette fem strøk!

– Til maling med Superfinish V skal det alltid brukes vanntynnbar grunning, Heftgrunn V, forklarer han.

Se flere bilder
God heft

Foto:

Forhindre gjennomblødning

Ole Andreas Klaveness mener at et strøk oljegrunning eller isolergrunning, sliping av fiberreisning, sparkling og heftgrunning, etterfulgt av mellomstrøk og toppstrøk vil være nok for å sikre god dekk og forhindre gjennomblødning.

– Oljegrunningen har meget god vedheft og låser dessuten fiberreisningen slik at den kan slipes av, forklarer han.

– Det er viktig å gjøre jobben grundig, ellers blir ikke resultatet godt. God dekk på kantene og et skjoldfritt resultat er vanskelig å oppnå ellers. Nå trenger jeg ikke være redd treverket skal blø gjennom etter en tid, avslutter Enrico Bastiani.

Mer informasjon:

www.nordsjo.no

Tips
  • Skarpe kanter på treverket kan rundes av forsiktig ved lett bruk med et fint slipepapir. Det gjør kantdekken bedre.
  • Sprekker mellom foringer og gerikter samt mot veggen bør fuges med en akrylfugemasse som må tørke grundig før overmaling.
  • Hull etter innborede spikere sparkles over etter første grunningstrøk.
Finn din nærmeste
Mest lest
Guide til grunning – før maling
Gjør det selv

Når du skal gyve løs på ditt første oppussingsprosjekt, møter du på mange nye begreper. Et av dem du møter først, er grunning. Men hvorfor grunner vi, og når er det egentlig nødvendig?...

IFI.NO  | 
Når kan man beise terrassen?
Gjør det selv

Litt avhengig av hvor i landet du befinner deg, er slutten av mars tiden for å beise terrassen. Men det er én viktig huskeregel til deg som skal beise terrassen: Ikke start for tidlig.

Mari Andersen Rosenberg  | 
Selvrensende maling og dekkbeis test
Utendørs

Med selvrensende maling eller dekkbeis som har Smart Flow-teknologi kan du male 20 prosent lengre per dypp i bøtta, sier ekspertene. Den selvrensende teknologien skal også sørge for...

Anna Leikanger Voje  | 
Ny terrasse på en dag
Utendørs

Den gamle og slitne terrassen kan bli som ny på en dag. Med en terrassesliper som renser terrassebord med børster, uten bruk av vann eller kjemikalier, trenger du ikke vente på tørk...

Chera Westman  | 
Gi terrassen en ny start
Gjør det selv

Lag på lag med terrassebeis er ikke en god løsning. Det kan både flasse, se skjoldete ut og få uønsket farge. Rens treverket fra gammel behandling før du beiser på ny.

Chera Westman  | 
Annonse
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.