IFI logo
Se flere bilder
Male lister - slik lykkes du

Foto: Jordan

Male lister - slik lykkes du

Har du umalte lister i boligen din? Med riktig utstyr og fremgangsmåte er det ikke vanskelig å male dem. Her er tipsene som gjør jobben enkel og gir et godt resultat!

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Umalte trelister i kombinasjon med lyse tak og vegger kan gjøre at rommet rutes opp og virker mindre. Dette unngår man enkelt ved å male listverket, sier Bjørg Owren, adm. direktør hos ifi.no.

Ifølge Owren er det ingen grunn til å være redd for å sette i gang med malingen av listene.

– Når man først er i gang med malingen, er det ikke en veldig stor jobb. Men det er viktig å bruke riktig verktøy og fremgangsmåte for å unngå sig og dårlig dekk, sier hun.

Se flere bilder
farge på list

Foto: Frode Larsen/ifi.no

HVILKEN FARGE: Det er ingenting i veien for å velge to ulike farger på lister og gerikter. Her har listene rundt døren blitt hvite for å fremheve døren, mens gulvlistene går i ett med veggen.

Verktøyvalget gjør hele forskjellen

Ifølge eksperter hos verktøyprodusenten Jordan, er de flate penseltypene for eksempel lite hensiktsmessige på profilerte lister.

– Det er nok en del som synes det er vanskelig å få til et godt resultat når de maler lister, og spesielt når listene er profilerte.  Et vanlig problem er at det blir litt sig og søl i hjørnene, og mange har nok opplevd at kantene på profileringen ikke dekkes godt nok, sier fagsjef hos Jordan, Jostein Brekka.

Brekka forteller at en av hemmelighetene for å lykkes er  å velge en oval pensel fremfor en flat.

– En oval pensel har mye bedre oppsugingsevne og tar til seg dobbelt så mye maling som en pensel med flat bust. Den ovale penselen har et lite malingsreservoar inne i busten. Denne malingen slippes ut i passe mengder når man begynner å stryke, og sørger for god dekk også på kantene. Dermed vil det normalt holde med to strøk også når listene er profilerte, sier han.

En pensel med skrå bust er også et godt triks når man skal male inni hjørner.

– Med skrå bust kommer du lettere til inn mot hjørner, og det er faktisk lettere å male rett når busten er skrå. Med en rett pensel har man fort for å vri hånden når man maler, og da får man skjeve og ujevne penselstriper, sier han.

Jordan har nylig lansert en helt ny type pensel som både er oval og har skrå bust, og dermed utgjør et svært godt egnet verktøy til maling av listverk og andre detaljer.

Se flere bilder
SKRÅ BUST

Foto: Jordan

SKRÅ: Det er faktisk enklere å male rett med en skrånet pensel. Er den i tillegg oval har du de beste forutsetninger for et godt resultat på lister med profiler.

Vær gjerrig!

Selv om det er lurt å velge en pensel med høyt malingsopptak, anbefaler Brekka også å være litt gjerrig med malingen i begynnelsen.  

– Det blir fort litt søl hvis man drar med seg for mye maling opp. Derfor bør man være forsiktig i begynnelsen og prøve seg litt frem, sier han.

En grei fremgangsmåte er å male hjørnene først, men å sette an penselen minst en meter fra hjørnet, for på den måten å unngå å dra med seg for mye maling inn i hjørnet. Dette vil igjen minimere risikoen for sig og søl. Etter at hjørnene er tatt, maler man området i mellom.

Se flere bilder
male lister

Foto: Jordan

FÅ PASSE MED MALING I HJØRNET: Mal hjørnene først, men sette an penselen minst en meter fra hjørnet, for på den måten å unngå å dra med seg for mye maling inn i hjørnet. 

Viktig forarbeid

Før man setter i gang med malingen, er det viktig å gjøre nødvendig forarbeid. På tidligere malte lister holder det som regel å vaske med en klut og et egnet rengjøringsmiddel, for eksempel Husvask, og skylle godt før man maler på nytt.

Er listene derimot ubehandlet, bør man også slipe over med et fint slipepapir for å bli kvitt fiberreisning. Korning 120-180 er god egnet. Slipestøvet tørkes bort med en tørr mikrofiberklut. Ubehandlede lister bør også påføres heftgrunn og kvistlakk eller en grunning for sperring og isolering. Sistnevnte er en grunning som også har kvistlakkens sperrende egenskaper.

For å unngå søl på vegg og tak, er maskeringstape et godt hjelpemiddel. Vær obs på at maskeringstapene finnes i flere varianter ettersom hvor lenge de er beregnet å skulle sitte på. Det kan lønne seg å velge en tapetype som kan sitte på en stund, slik at du slipper problemer med at limet sitter for godt eller malingen løsner når du fjerner tapen.

Fargesetting av lister

Fargevalg på listverk kan være en hard nøtt for mange, og man ender gjerne opp med hvitmalte lister overalt. Hvite lister kan være helt riktig mange steder, men ofte er det vel så fint å la listverket matche veggen.

En god huskeregel er at pent listverk med fordel kan fremheves, mens en helt vanlig, ordinær list som er der mest av praktiske årsaker gjerne kan tones ned. 

Det er heller ingenting i veien for å ha to ulike farger på listene rundt i rommet. Har du en sprek farge på en kontrastvegg, kan denne godt følge på gulvlistene under. Eller ønsker du å fremheve døren, kan geriktene rundt døren være hvite, mens gulvlistene følger veggfargen.

En annen tommelfingerregel er at taklistene skal ha samme farge som taket.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.