Kategorier

Meny

Konto

Forvandling for harmoni

Den 30 år gamle gulnede stueparketten harmonerte ikke med det nye kjøkkengulvet. I stedet for å kjøpe nytt, slipte og behandlet huseierne parketten, slik at gulvene nå står i stil med hverandre.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Forvandling for harmoni

Foto: Alanor

Når kjøkkenet fikk nytt gulv, meldte behovet for å gjøre noe med stuen og gangen seg også. Der lå et 30 år gammelt parkettgulv, som ikke var blitt gjort noe med siden huset ble bygget. Gulvet var i god stand, men hadde gulnet av alder slik at det ikke lenger sto i stil med det nye, grå laminatbelegget på kjøkkenet.

Trebarnsfamilien ønsket et slitesterkt gulv, som trenger lite vedlikehold. Valget falt på å slipe og hardvoksolje parketten. 

Dele på Pinterest Parketten hadde ligget i stuen siden huset ble bygget, og var gulnet av alder.

Parketten hadde ligget i stuen siden huset ble bygget, og var gulnet av alder.

Pigmentert behandling

Huseieren leide en slipemaskin, tømte rommet for møbler og fjernet gulvlistene. Etter fire timers sliping var gammel lakk og overfladiske riper fjernet fra den 40 kvadratmeter store flaten.

En grundig rengjøring med støvsuger fjernet alt slipestøv, og deretter ble Liberon Hardvoksolje i fargen Lys grå, påført. Oljen ble rørt godt opp og påført med rull. Overflaten ble løpende tørket tørr med lofri klut. For å unngå at behandlingen størknet og ble klebrig på overflaten, ble flaten delt inn i felter og behandlet etter tur.

Dele på Pinterest Etter behandling med ett strøk pigmentert og ett strøk klar hardvoksolje så gulvet slik ut.

Etter behandling med ett strøk pigmentert og ett strøk klar hardvoksolje så gulvet slik ut.

Enkelt vedlikehold

Mellom påføring og avtørking av hvert felt, gikk det ikke mer enn tre minutter. 

– Det fine med hardvoksoljen er at den kan påføres seksjonsvis uten at det blir skjolder. Den pigmenterte hardvoksoljen fikk siden tørke til neste dag, sier Line Augustin fra Alanor som distribuerer franske Liberons produkter i Norge.

 Huseieren arbeidet i omtrent tre timer med behandlingen, og en liter hardvoksolje dekket cirka 30 kvadratmeter. Dagen etter ble samme fremgangsmåte brukt til å påføre et strøk fargeløs hardvoksolje av samme type. Denne vil fungere som slitejsikt, og beskytte det pigmenterte sjiktet fra riper og skader.

– Senere vedlikehold skal gjøres med en fargeløs hardvoksolje.  Det er viktig å begynne med vedlikehold før slitasjen går ned i det fargede sjiktet. Vedlikeholdet vil hovedsakelig bestå i å påføre ett strøk fargeløs hardvoksolje i gangbaner. Det er praktisk å slippe å flytte ut møblene ved vedlikehold, sier Line Augustin.

Dele på Pinterest Hardvoksoljene finnes både fargeløs og i flere ulike farger i gråskalaen.

Hardvoksoljene finnes både fargeløs og i flere ulike farger i gråskalaen.

Mer informasjon:

Alanor

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]