IFI logo
Se flere bilder
Fornyelse og teppekvadrater

Foto:

Fornyelse og teppekvadrater

Forus er stedet mellom Stavanger og Sandnes hvor aktiviteten har økt voldsomt de siste par tiår. Plasseringen av Statoils hovedkvarter har vært en drivkraft.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Det gjør Forus også til en internasjonal møteplass hvor det lokale næringsliv - leverandører og håndverkere - gir mange deltakere. Statoil ASA, olje- og gasselskapet, er Norges største selskap hvor bare Norsk Hydro sånn nogenlunde gjør dem rangen stridig. Statoil er representert i 28 land og har om lag 24.000 ansatte hvorav nærmere halvparten arbeider utenfor Norge. Ved hovedkvarteret på Forus er det mer enn 3.000 medarbeidere.

Som operatør av 20 olje- og gassfelt er Statoil den klart ledende produsent på norsk kontinentalsokkel og veksten internasjonal er sterk. Statoil er en av de største leverandører av naturgass i Europa og en av verdens største selgere av råolje.

Vi kan bare fortsette: Statoil ASA hadde i tredje kvart et resultat på vel 16 milliarder kroner før skatt, 32 prosent høyere enn for samme periode i 2003, et av de beste kvartalresultater noensinne i selskapet, et resultat av etterspørsel og den høye oljeprisen. (Det produseres nesten én million fat pr. dag.) Fjorårets omsetning på 250 milliarder kroner blir derfor høyere i år.

Investeringer og vedlikehold

Statoil på Forus disponerer en eiendomsmasse på vel 170.000 kvadratmeter hvor det foregår rehabilitering hele tiden. Kontor og Boliggulv A/S i Stavanger ved Reidar Gullestad har hatt Statoil som kunde i seks år og nå fra 2004 har de en fast rammeavtale om gulvlegging. Det kan være fellesarealer eller utvidelse av enkeltkontorer til åpne kontorlandskap eller omvendt.

Det er lagt opp til fleksible løsninger på de fleste steder. Akkurat nå er det den såkalte E-blokka som er totalrenovert, en jobb som startet i 2002, hvor det til sammen er lagt over 3.000 kvadratmeter teppefliser, ikke minst i alle arealer hvor det finnes dataanlegg og det gjør det stort sett over alt i Statoil. Forushagen er en annen del av anlegget som er renovert de siste år.

Interface Norge AS er den største leverandør av tekstile gulv på det norske marked. Det er et datterselskap i konsernet Interface Heuga, en leverandør med hovedvekt på yrkesbygg. Produsenten Interface er navnet på den amerikanske bedriften som i 1990 kjøpte Heuga i Nederland. Interface konsentrerer seg om teppekvadrater, de som Heuga i sin tid satte i produksjon, i konkurranse med rullevarer.

Interface-konsernet produserer ved over 30 fabrikker world-wide, har 10.000 ansatte og 12 milliarder i omsetning. Interface Norge får sine leveranser fra fabrikken i Nederland og fra Manchester og Belfast.

Fokus på design

Totalt har Statoil kjøpt ca. 20.000 kvadratmeter av kolleksjonen Tatami fra Interface, deres nyeste kvalitet. -Historisk sett ble teppefliser utseendemessig sett på som lite spennende, men samtidig har det vært et utrolig slitesterkt produkt. På slutten av 90-tallet ble det satt mye mer fokus på design og alt dette har ført til dagens kolleksjon: Teppeflisene har beholdt slitestyrken og fått inn designelementet, forteller Dag Svendsen i Interface Norge.

-Teppefliser i dag kan legges slik at skjøtene nesten er usynlige, samtidig som det selvsagt legges teppefliser hvor flisene er en del av designet. Blant arkitekter i Norge er det fortsatt slik i offentlige miljø at det er grått i alle varianter som dominerer.

Dag Svendsen hevder at det gir klart mindre svinn på tepper ved bruk av fliser, ned mot to prosent. De gir en enklere inntransportering i bygg og de limes enklere enn ved en rulleløsninger, samtidig som de lett kan løftes av. Den dagen man skal skifte teppe kan man også slippe å tømme hele lokalet ved bruk av fliser.

Kolleksjonen har statiske egenskaper som gjør at de kan brukes over alt hvor computere er i bruk. Det heter da også computerguard.

-Fordi Interface ser på seg selv som en totalleverandør av fleksible gulvløsninger, er intercell et av våre produkter, et installasjonsgulv spesielt godt egnet for rehabilitering på grunn av at det bygger lavt - fra 40 mm til 110 mm.

Dette er brukt:
  • Teppefliser Tatami farge kuji - Interface Norge AS.
  • Garnet er 100% DuPont Antron Excel SC Polyamid.
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.