Kategorier

Meny

Konto

Fjern flekker og mørke ringer på treverk

Når eik, teak og andre trematerialer kommer i kontakt med metall kan treverket misfarges. Disse flekkene kan du ikke vaske bort – men de kan fjernes likevel. Nesten som magi!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Metallgjenstander som står på en skjærefjøl, et serveringsbrett, en bordplate eller på kjøkkenbenk av tre, kan forårsake mørke ringer og flekker. Det når metall kommer i kontakt med tre og fukt, oppstår en kjemisk reaksjon som misfarger treverket.

 

De skjemmende flekkene kan ikke vaskes vekk. Men de kan fjernes med hjelp av oksalsyre. I løpet av minutter forsvinner flekken nesten som gjennom magi.

Dele på Pinterest førbilde

Foto: Chera Westman/ifi.no

FØR: Teak-brett med misfarging fra metall. 

Slik gjør du

Oppskriften er enkel: bland ut 25 gram oksalsyrekrystaller i 75 gram kaldt vann og drypp eller pensle på løsningen på misfargingen. Vent litt før du skyller eller tørker av.

 

For å unngå at dette skjer igjen er det lurt å se til at oljesjiktet som skal beskytte treverket ikke er svekket. Påfør ny olje jevnlig.  

Dele på Pinterest Oksalsyre

Foto: Chera Westman/ifi.no

OKSALSYRE: Løs opp oksalsyrekrystaller i vann og pensle på flekkene.

Dele på Pinterest etter

Foto: Chera Westman/ifi.no

ETTER: Flekkene er borte. 

LES OGSÅ
Mer informasjon

Oksalsyre

Oksalsyre er en organisk syre som finnes naturlig i bland annet rabarbra og spinat. På apotek og i faghandel for maling, jern- og byggevarer kan du kjøpe oksalsyrekrystaller i små bokser. Flere malingrelaterte produkter – for eksempel Butinox Terrasseslysner – inneholder også oksalsyre.

 

Oksalsyren er ikke giftig, men kan virke etsende på hud og øyne og skal håndteres med litt forsiktighet. 

Finn din nærmeste

Populær nå
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]