Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Fjern flekker og mørke ringer på treverk

Når eik, teak og andre trematerialer kommer i kontakt med metall kan treverket misfarges. Disse flekkene kan du ikke vaske bort – men de kan fjernes likevel. Nesten som magi!

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Metallgjenstander som står på en skjærefjøl, et serveringsbrett, en bordplate eller på kjøkkenbenk av tre, kan forårsake mørke ringer og flekker. Det når metall kommer i kontakt med tre og fukt, oppstår en kjemisk reaksjon som misfarger treverket.

 

De skjemmende flekkene kan ikke vaskes vekk. Men de kan fjernes med hjelp av oksalsyre. I løpet av minutter forsvinner flekken nesten som gjennom magi.

Dele på Pinterest førbilde

Foto: Chera Westman/ifi.no

FØR: Teak-brett med misfarging fra metall. 

Slik gjør du

Oppskriften er enkel: bland ut 25 gram oksalsyrekrystaller i 75 gram kaldt vann og drypp eller pensle på løsningen på misfargingen. Vent litt før du skyller eller tørker av.

 

For å unngå at dette skjer igjen er det lurt å se til at oljesjiktet som skal beskytte treverket ikke er svekket. Påfør ny olje jevnlig.  

Dele på Pinterest Oksalsyre

Foto: Chera Westman/ifi.no

OKSALSYRE: Løs opp oksalsyrekrystaller i vann og pensle på flekkene.

Annonse
Dele på Pinterest etter

Foto: Chera Westman/ifi.no

ETTER: Flekkene er borte. 

LES OGSÅ
Annonse
Mer informasjon

Oksalsyre

Oksalsyre er en organisk syre som finnes naturlig i bland annet rabarbra og spinat. På apotek og i faghandel for maling, jern- og byggevarer kan du kjøpe oksalsyrekrystaller i små bokser. Flere malingrelaterte produkter – for eksempel Butinox Terrasseslysner – inneholder også oksalsyre.

 

Oksalsyren er ikke giftig, men kan virke etsende på hud og øyne og skal håndteres med litt forsiktighet. 

Finn din nærmeste

Annonse
POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]