IFI logo
Se flere bilder
Få det perfekte gulvet i løpet av en helg

Foto: TreStjerner

Få det perfekte gulvet i løpet av en helg

Du kan male veggene alt du orker, men om gulvet er feil, blir helheten uansett feil. Er gulvet i god stand, er det heldigvis ikke nødvendig å bytte det. Da kan atmosfæren i stedet reddes ved hjelp av ny farge. Det er overraskende raskt og enkelt å få et «nytt» gulv ved hjelp av et spann eller to med maling. I løpet av en helg er jobben gjort!

kristian

kristian
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Male gulv - tips

Gulvet er, ved siden av taket, den største flaten du har i et rom – så det er ikke uten grunn at vi kaller gulvet den femte veggen. Hvilken farge gulvet har er på ingen måte ubetydelig for helheten. Det kan likevel sitte langt inne å bytte ut et velfungerende gulv i god stand «bare» fordi fargen er feil. Da kan et par strøk med maling være et bedre alternativ.

- Stadig flere oppdager at det finnes mange muligheter til å fornye det gulvet man allerede har. Gamle gulv har en helt egen sjarm, og i mange hjem er det ofte det som gir huset sjel. Ved å ta vare på gulvet, tar man også vare på det elementet som gjør interiøret unikt og annerledes, sier Anders Hvinden hos TreStjerner.

Se flere bilder
Før: Laminatgulvet har en gulaktig undertone som virker inn på hele rommet.

Foto:

Før: Laminatgulvet har en gulaktig undertone som virker inn på hele rommet.

Nesten alle gulv kan males

De aller fleste gulv kan males. TreStjerner gulvmaling anbefales til både tregulv, parkett, laminat, linoleum, betong, og faktisk også en del vinylgulv. Uansett gulvtype, er grundig rens og å følge anvisningene viktig. Ifølge Hvinden er det mye lettere enn mange tror å male gulvet selv.

- Å male laminat krever for eksempel minimalt med forarbeid. Så lenge overflaten er ren, er det bare å male i vei. Et intakt parkettgulv er omtrent like enkelt. Dra lett over gulvet med sandpapir for å sikre vedheft. Du trenger altså ikke slipe bort lakk eller olje for å male parketten. Til slutt gjenstår bare å velge farge og glanse, og sette i gang, sier han. 

Se flere bilder
Etter: Det gule laminatgulvet har fått to strøk med fargen 5501 Latte, og rommet henger straks mer sammen.

Foto:

Etter: Det gule laminatgulvet har fått to strøk med fargen 5501 Latte, og rommet henger straks mer sammen.

Farger og glansgrad

Tenk helhet med resten av interiøret når du skal fargesette gulvet. Hvitt kan kanskje føles som et sikkert valg, men ta gjerne en titt på fargekartene for å se om det kanskje er andre nyanser som kan harmonere enda bedre med resten av fargene i interiøret. Dette kan fargehandleren også hjelpe til med.

- Bomull og Egghvit er bestselgerne, men flere varianter av grå – fra de helt lyse til ganske mørke, selger også godt, sier Hvinden.

Han råder også til å ha fokus på glansgrad ved maling av gulv. Gulvmalingen er tilgjengelig i tre glansgrader, som hver gir sitt unike uttrykk.

- Glansvalget har stor betydning for hvordan gulvet fremstår, fra et eksklusivt blankt preg til en dempet og elegant, matt finish. En kombinasjon av matte gulv og blanke detaljer skaper et livlig og lekent uttrykk, tipser han. 

Slik får du malejobben gjort på en helg

Dropper du gullrekka i tillegg til å sette av noen timer av lørdagen, kan du ha et splitter nytt rom innen søndag kveld.

  • Fredag ettermiddag/kveld: Vask gulvet grundig (eventuelt litt lett sliping på parkett)
  • Lørdag morgen: Mal første strøk med maling
  • Lørdag kveld: Mal andre strøk
  • Søndag kveld: Sett møblene på plass igjen

Selv om malingen er vanntynnet og tørker fort, er det lurt å unngå sterk belastning den første uken.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.