IFI logo
Se flere bilder
Enkel og effektiv forvandling

Foto: Frode Larsen og Kristian Owren/ifi.no

Enkel og effektiv forvandling

Er furugulvet fullt av merker og kvister? Et nytt, pent gulv endrer boligen fullstendig og er selve grunnlaget for interiøret.

Kari Osvold

Kari Osvold
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Leiligheten til Eva fikk ny stil da hun skiftet ut et slitent furugulv med parkett og vinyl. I tillegg ble den massive "eventyrpeisen" byttet ut med en moderne peisovn. Det ga bedre oppvarming og mer plass i stua. 

Legg grunnlaget!

Med et lekkert gulv skal det ikke så mye til før hele interiøret ser fint ut. I denne leiligheten var det flere ganger lagt nytt gulv, men på enkleste måte. Først et heldekkende teppe oppå det gamle, så et furugulv på toppen av det igjen. Furugulvet var definitivt modent for utskiftning. Nå var det på tide å velge noe som var solid og varig.

Glidende overgang

Eierne ønsket seg parkett over det hele. Og det har det blitt - nesten. For å beskytte parketten fra sand og skitt er det lagt vinylfliser nærmest inngangsdøren. De store flisene (45x45 cm) har blitt et fint blikkfang i inngangspartiet. En skrå, avrundet overgang mellom vinyl og parkett skaper et fint innredningspoeng, i stedet for den vanlige, litt vanskelige overgangen mellom to materialer.

I resten av leiligheten er det lagt børstet eikeparkett i 11 cm brede staver. Den er 8,5 mm tykk, så den står for en støyt. Parketten er behandlet med matt lakk, en overflatebehandling som skal holde i 20 år. Det ser helt naturlig, nesten ubehandlet ut, og vi vil ikke, som ved bruk av blank lakk, se forskjell i gangsonene etter en tid. 

Ny oppvarming

Leiligheten har samtidig fått ny oppvarming. Panelovnene er skiftet ut med gulvvarme, og den store murte peisen er byttet ut med en moderne peisovn.

Med varme i gulvet vil det alltid føles lunt og godt, og man kan gjerne gå barbent hele året. Det er lagt selvregulerende kabler under tregulvet. De fleste leverandører av tregulv er meget skeptiske til varmekabler, men dette er en ny type. Med tradisjonelle varmekabler, vil temperaturen i treverket punktvis økes med en gang det legges/settes noe på det. Med de selvregulerende kablene skjer ikke dette. Her styres varmen av to termostater.

Den store, murte peisen ble voldsom i det lille rommet og som murte peiser flest ga den bare kosevarme og tok dessuten mye plass. Moderne peisovner gir usedvanlig god varme og er svært økonomiske i bruk. Med mye glass i dørene får vi både varme og glede av flammene. Dessuten "vant" Eva ca. to kvadratmeter stue med denne løsningen. 

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.