IFI logo
Se flere bilder
En ny æra for Stalloftet

Foto: Sandbeck, Kent Rydén og Chera Westman/ifi.no

En ny æra for Stalloftet

Kreative sjeler har tatt over etter nattens fugler. Etter en omfattende oppussing har Loftet i tradisjonsrike Stallgården på Hamar nye leietakere. Gamle tømmervegger og malte himlinger ble beholdt da et reklamebyrå flyttet inn sammen med moderne glass og stål.

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Stalloftet er overetasjene på bygget Stallgården – et hus nært sagt alle på Hamar har et forhold til. Lokalene har i den siste tiden gått fra å være nattklubb og diskotek, til å bli kontor for et nettverk av bedrifter innenfor reklame, web og sosiale kanaler.

Mørklagte vinduer er åpnet opp, innvendig er panel og innredning malt i lyse farger og komplettert med moderne glasspartier. Men mye av byggets gamle bygningshistorie er bevart og fortsatt godt synlig.

– Bærende konstruksjoner fra byggets opprinnelse er integrert i den nye tid og kan stå som dokumentasjon på kvaliteten i dette huset, sier prosjektutviklerÅge Sørlundsengeni Tema Eiendom.

Se flere bilder
En ny æra for Stalloftet

Foto:

Serveringssted

Stallgårdens beliggenhet er sentral i Hamar, og utgjør et av hjørnene ved Stortorget. Helt siden huset sto ferdig i 1856 har det vær drevet med mat i lokalene – først som bakeri, vertshus og gjestgiveri og nå sist som restaurant, diskotek og nattklubb. I nærmere 40 år var 2. etasje også privatbolig for et lokalt kjent ektepar, og flere av elementene fra deres interiør er videreført i dag.

Etter at et par leietakere etter hverandre hadde gått konkurs, innså byggets eier Tema Eiendom at deler av lokalene hadde utspilt sin rolle innen nattelivsbransjen. De så da sitt snitt til å tenke nytt.

– Vi ville endre innhold i Stallgården og søkte etter unge og kreative mennesker som kunne se muligheten og potensialet i lokalene, og som kunne dra nytte av det kommersielt, sier Sørlundsengen, som legger til at det fortsatt drives serveringssteder i første etasje og i kjellerlokalet.

Kontorlandskap

Brikkene falt på plass da Sandbeck reklamebyrå ville leie lokalene for å opprette en Hamar-filial for seg selv og tilknyttede bedrifter innen reklame og kommunikasjon.

– Det et er veldig fine lokaler, som nå er vakkert innredet som kontorlandskap for 18 personer. Vi har valgt en nøytral base, som ikke overgår det fine i bygget. Huset inneholder i seg selv så mange flotte detaljer, forteller Karin B. Hodt, som har bistått Sandbeck med interiørtips under oppussingen.

Hovedfargen i interiøret er 2005–Y20R, komplettert med en svakt lilla farge, og sorte detaljer, og enkelte turkise innslag. I møterommet er veggene malt med fargen Mørk kalk, dørene en mørkere lilla og gulvet hvitpigmentert. Rommet er det eneste som har fått nytt paneltak med innfelte spotlights. For øvrig er den gamle himlingen malt hvit, og alle tak har fått innlagt sprinkleranlegg.

Se flere bilder
Kontorlandskap

Foto:

Den gamle bardisken er beholdt, men tilpasset i lengde. Fargen sort kommer i gjen som kontrastfarge gjennom hele lokalet.

Laft og bindningsverk

Karin er interiørkonsulent og har i ti år drevet egen interiørbutikk. Hun er også gift med reklamebyråets daglige leder,Rolf B. Hodt.

– Lokalene er sparsomt, men effektfullt møblert med kvalitetsmøbler og belysning. Det er et kreativt interiør, sier hun.

Stallgården ble oppført i flere etapper, dels som en laftet konstruksjon og dels murt bindningsverk. I interiøret er fortsatt deler av både laftekonstruksjonen og bindningsverket gjort synlig.

– Her er ingen rette vinkler, og himlingen er fra riktig gamle dager. Under en nyere platekledning fant vi gammelt faspanel som ble lagt i dagen. Det er nå komplettert med nytt faspanel i samme stil, og alt er malt i lyse farger, forteller

Se flere bilder
Laft og bindningsverk

Foto:

Store krav

– Vi ble tidlig klar over at vi ønsket å bruke moderne glassvegger som kontrast mot de gamle interiørelementene, og har montert sortlakkerte systemvegger med store glassflater som rominndeling.

Gulvet er fra nyere dato og ble beholdt etter en grundig sliping og behandling med mørk beis og olje.

Kent Rydén med firma Oppland Maler og Gulvservice AS fra Bøverbru, har hatt oppdraget å male vegger, tak og innredninger, samt legge nye vinylgulv i deler av lokalet.

– Her er en blanding av gamle og nye flater, og det har vært et morsomt og spennende prosjekt, sier han.

Kent har arbeidet som maler i Norge i 30 år, og startet egen bedrift i 1993.

– Selskapet består av meg og sønnen Patrik, og innleid arbeidskraft etter behov, forteller han.

Se flere bilder
Store krav

Foto:

Elegant maling

I prosjektet Stalloftet har Kent Rydén brukt Beckers Elegant 10 på vegger og tak, og påførte både grunning og to strøk maling med en helt ny malingsprøyte.

Den gamle bardisken som nå fungerer som romdeler og frokostbord ved kjøkkenkroken, er malt med samme maling, men med 40-glans. Det samme gjelder for andre tredetaljer ved vinduer, dører og trapp.

På loftet, i gangen til møterommet og i kjøkkenkroken har Kent og Patrik Rydén lagt vinylbeleggene.

– Arbeidet har gått veldig smidig og bra, sier han.

Åge Sørlundsengener også meget godt fornøyd med resultatet.

– Vi stilte store krav til oss selv og hva vi ville med Stallgården. Bygningen har historiske kvaliteter og framstår i dag som en kontrast til det nye kulturhuset på den andre siden av torget, avslutter han.

Se flere bilder
Elegant maling

Foto:

Kent Rydén og Oppland maler og Gulvservice As har stått for alle malingarbeider i prosjektet.

Mer informasjon:

Oppland Maler og Gulvservice AS, med adresse Bøverbru har utført male- og beleggarbeidene i Stallgården. Selskapet består av Kent og Patrik Rydén, samt innleid arbeidskraft ved behov.

Bedriften arbeider regelmessig for Tema Eiendom og har rammeavtale med Studentsamskipnaden i Oppland (SOPP). De utfør alt av arbeider innen maling og gulvbelegg, samt flisarbeider i tillegg.

Maling og andre produkter leveres fra Byggmakker Skattum.

www.omgs.no

www.temaeiendom.no

www.sandbeck.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.