Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Nygamle byggevarer

Det kan være en utfordring å finne tidsriktig listverk, paneler og vinduer når du rehabiliterer et gammelt hus. Men det finnes flere høvlerier og trevarefabrikker som har eldre og tradisjonell byggeskikk som spesialitet. Takket være disse er det mulig å skaffe seg korrekte detaljer også til gamle sveitserhus.

  • Stil-Tre har utviklet en egen serie trelister i byggmesterjugendstil. Farger, blomster og buer får mer plass. Lister i byggmesterjugend kan godt kombineres med interiører inspirert av sveitser-, klassisk og rokokkostil.

    Foto:

  • Art nouveau-stilen vokste frem i Belgia i begynnelsen av 1890-årene, men fikk sitt internasjonale gjennombrudd først på verdensutstillingen i Paris i år 1900. Stilen kalles internasjonalt art nouveau (ny kunst), men blir også kalt jugend (ungdom) i Skandinavia og det tysk-østerrikske kulturområde.

    Foto:

  • Sveitserstilen er rik på detaljer og samspill mellom dekorative og konstruktive elementer. Verandaer og bislag er viktige innslag. Dragestilen (ca. 1890-1915) og den folkelige utgaven av Jugendstilen (ca. 1910-1920) bygger på mange av sveitserstilens elementer og bruker ofte det samme listverket og panel.

    Foto:

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Annonse
Annonse

   

Det er ofte detaljene som avgjør om restaureringen av et gammelt hus blir vellykket. På nettstedet www.gamletrehus.no finnes tips for den som vil gjøre det selv, lære mer om stilen, kjøpe eller selge gamle bygningsdeler.

    

Noen av leverandørene tar seg også av håndfast veiledning og kan tegne opp hele fasader med de genuine snekkerglededetaljene, eller bygge opp nye hus i gammel stil. Du kan også finne en sveitservilla i en ferdighuskatalog, for mange av typehusfabrikkene har sveitserinspirerte bygninger i sortimentet. Originale vinduer og dører finnes å få kjøpt, men også nyproduserte i nostalgisk stil er på markedet.

Sveitser og jugend

Stil-Tre AS har utviklet egne trelister i gammel stil. Med nyproduksjon av tidsriktige bygningsdeler innenfor forskjellige arkitekturstiler som rokokko, barokk, klassisisme, empire, og sveitserstil, jugend og funkis har selskapet et bredt sortiment fotlister, taklister, dør- og vinduslister og dekorpanel.

Dører og vinduer

Idylliske Vøienvolden gård, et gårdstun fra 1700-tallet midt i Oslo, er en skattkiste for folk som pusser opp gamle hus og leiligheter. Her holder selskapet Gamle Trehus og bygningsdeler til, og har et stort utvalg av dører, vinduer, gamle jernovner og tilbehør som eieren og entusiasten John Køltzow har samlet inn i over 30 år.  (www.gamletrehus.com)

Kursing

Også Molo A/S på Bærums Verk utenfor Oslo har spesialisert seg på restaurering av gamle hus, og her finnes et mangfold av materialer og kunnskaper. De holder også både praktiske og teoretiske kurs om restaurering. (www.moloas.com)

Her finner du noen leverandører av tidsriktige detaljer og sveitserhus fra katalog:

www.eks.no

www.stil-tre.no

www.vadset.no

www.mesterhus.no

www.nordbohus.no

www.systemhus.no

Oppdatert: 22.11.2013  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
[Some text some message]