IFI logo
Se flere bilder
Den viktige rengjøringen

Foto: Frode Larsen/ifi.no

Den viktige rengjøringen

Forbausende ofte males en skitten vegg direkte, i den tro at den er ren. Det er den ikke.

Lars Aarønæs

Lars Aarønæs
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spør en bileier hvor lurt det er å polere bilen før du vasker den. Du får et vantro blikk til svar. Dessverre er mange huseiere ikke klar over at det samme må gjelde maling.

Vask uavhengig av bosted

Huset på disse bildene står på Ekeberg i Oslo. Noen fristes til å tro at "siden jeg ikke bor i den forurensede hovudstaden", men i Troms, på Voss eller i Snåsa, er huset like rent som lufta.

Poenget er at det er mye mer enn eksos og nitrøse gasser som fester seg i overflaten på et hus. Fra løvtrær kommer det masse lett, organisk materiale - bare tenk på bjørkepollenet om våren. På en vegg oppstår varme luftstrømmer, som løfter støv og partikler oppover langs veggen. Så avleirer det seg, særlig under elementer som stikker ut - særlig taket. Husk at den skitne husveggen kan være nokså ren i nedkant, der oppspruten fra slagregn er en form for vaskemaskin.

Dårlig beskyttelse

Er det skittent mellom lagene med maling, vil den slippe - gjerne etter to-tre år. Det betyr at den også vil slippe inn mer av det samme. For eksempel fuktighet og organisk materiale. I sin tur gir det grobunn for mikroorganismer.

Mal sjeldnere

Er malingen hel, kan du spare penger ved å vaske grundig. Dermed forlenger du nemlig intervallene mellom hver gang huset må males. Husk at en mellomvask skal være mindre omstendelig enn en vask før maling. Ikkje bruk kraftvask-produkter, bruk vanlige vaskemidler.

Helst ikke høytrykkspyler

Hvordan vasker du mest effektivt? Merk deg: Helst ikke med høytrykksvasker! Den kan gjøre mer skade enn gavn. Grunnen er at amatørutgavene av slike maskiner rengjør med trykk, ikke med vannmengde. Slike maskiner er nyttige, men i vår sammenheng handler det om vanntilførselen.

Heller hageslange

Derfor kan en hageslange med en gardena-pistol være mye mer effektiv enn høytrykk. Påfør gjerne en blanding av klorin og vann først, eller sopp- og algedreper. Klorin tar livet av mikroorganismer, og kommer som tillegg til vaskingen. Stoffet er ikke forbudt å bruke, i motsetning til mange av de stoffene maling inneholdt før. Det kunne være gufne stoffer som formaldehyd, arsenikk og kvikksølv. Vi skal være glad de er borte. Men snillere tilsetningsstoffer har samtidig gått utover malingens motstandskraft. Det er nok en grunn til å vaske fasaden grundig - helst en gang i året.

Frukttresprøyte

På mindre hus kan du bruke vaskepensel eller en trykksprøyte, en såkalt frukttresprøyte, til å påføre vaskemiddelet på veggene. Start alltid nederst og arbeid deg oppover. Slik har du alltid full kontroll med hvor godt vaskemiddelet dekker. Etter noen minutter skrubber du, og spyler  rent med hageslangen - denne gangen ovenfra og nedover.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.