Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Asken kan skade norske husvegger

- Asken fra vulkanutbruddet på Island kan legge seg som et skittent lag på norske husvegger, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen ved Storm Geo.

av   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Asken kan skade norske husvegger

Foto: Laila Owren/ifi.no og Jordan

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- Vi tror at asken vil kunne etterlate seg spor på husveggene, spesielt hvis det begynner å regne. Det blir i prinsippet det samme som skjer med pollen.
Partiklene legger seg i regndråpene, og når det tørker blir det liggende et skittent lag igjen, forteller Korneliussen.
Meteorologene er foreløpig usikre på hvor lenge asken vil befinne seg over norsk jord. Hvis asken blåser bort fra landet før det kommer nedbør vil det neppe bli noe problem, men i enkelte deler av landet er det varslet regn i helgen.

­ Vi venter regn på Vestlandet og i Midt-Norge fra fredag ettermiddag og frem til lørdag formiddag. Det kan hende at temperaturene blir så lave at nedbøren kommer som snø, og da er vi usikre på hvordan dette vil arte seg, sier Korneliussen.

Bør vaskes bort raskt

Asken vil ikke utelukkende bli et kosmetisk problem, men kan også skade malingsfilmen. Derfor bør den vaskes bort snarest.
- Asken vil bite seg godt fast til husveggene og bør vaskes bort så raskt som mulig. Aske har høy surhetsgrad og den vil tære på malingsfilmen om den ikke blir fjernet, sier Mattias Olovsson i Jordan.

- Blir asken liggende for lenge på overflaten vil den ta glansen vekk fra malingen og vil bli vanskeligere å fjerne. Slitasje på malingsfilmen vil gjøre det nødvendig å male husveggen på nytt raskere enn ved normal slitasje, avslutter Olovsson.

Slik vasker du huset:

 

1. Bruk lavtrykksprøyte med husvask med sopp- og algedreper. Påfør nedenfra og opp, så det ikke blir skjolder. Jobb med et 2 -3 meters bredt felt i hele høyden om mulig. Følg instruksjonen på vaskemiddelflasken, og la middelet virke lenge nok, men ikke så lenge at det tørker ­ cirka 2-5 minutter.
2. Spray husvask på en vaskekost og skur lett over.
3. Bruk forlengerskaft ­ da sparer du både tid og krefter.
4. Skyll ovenfra og ned med hageslange. Høytrykksspyler anbefales ikke da den fort kan blåse av maling som sitter godt nok og jobben blir større enn nødvendig.

LES OGSÅ
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
SISTE ARTIKLER
Annonse
Annonse
[Some text some message]