IFI logo
Se flere bilder
Betonggulv på balkongen

Foto: Øistein Lie/ifi.no

Betonggulv på balkongen

Rå betong er et populært materiale, og stadig flere ønsker en rustikk stil med råbetong. Men ubehandlet betong vil se skitten ut over tid. Heldigvis finnes det måter å behandle betonggulvet på.

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rå betong har blitt et populært materiale både inne og ute. Betongen er porøs og vil trekke til seg både smuss og fett dersom den blir stående ubehandlet. For å holde betongen ren må den behandles. Utendørs behandlinger vil bestandig være en utfordring på grunn av vær, vind og temperatursvingninger, men det finnes løsninger for hvordan dette kan gjøres.

Lakkering

Ved å lakkere betonggulvet vil det holde seg pent i 10-15 år. Med lakk legges en film over betongen og den blir blank og mørkere. Den tåler godt både snø, is og rødvinssøl, men vil gulne noe av solen etter hvert.

Det sikreste når man skal foreta en slik behandling er selvfølgelig å bruke fagfolk som er spesialister. Men ekspertene mener det er fullt mulig å gjøre jobben selv. Utfordringen ligger i å få underlaget rent og å ha god vedheft for lakken. Det er også viktig at betongen er tørr og fri for smuss. Det beste er at den slipes litt før lakkering. Lakken påføres på gulvet og ned langs kanten slik at den dekker dryppnesen på gulvet for å ta vare på betongen.

Betonggulvet kan lakkeres med en klar epoxy-lakk. Det finnes flere typer av denne på markedet. Rescon Mapei anbefaler Matecoat Universal, som vil være tilgjengelig i byggvarehus over hele landet om noen uker. Beckers har også en lakk som er vanlig handelsvare, ETX-V. Det finnes også produkter beregnet for industrien som kan brukes, men disse må bestilles gjennom fargehandel.

Impregnering

Et annet alternativ er å impregnere betongen. Impregneringen bygger ikke film slik som lakk, og man unngår dermed problem med eventuell avflaking. Før impregneringen påføres må underlaget være rent og tørt. Ifølge leverandøren kan det være tilstrekelig å rufse opp overflaten med en stålbørste for å få bort all løs betong, støvsuge godt og vaske med et kraftig vaskemiddel for flater som skal males. Husk å skylle godt!

Nordsjø har et impregneringsprodukt som heter Lithurin, som er egnet til denne behandlingen. Produktet er ikke vanlig handelsvare, men det kan bestilles der det maling selges.

Fliser

Flis er også et godt alternativ, men her er utfordringen å få flisene til å sitte gjennom vær, vind og temperatursvingninger. Det er stort utvalg i fliser som kan brukes ute, og mulighetene er mange for å lage et utegulv som harmonerer med gulvet i rommet innenfor.

For å få et pent og varig utendørs flisgulv må betongen flisene skal legges på være stabil og flisene må være frostsikre. Det er viktig at de legges slik at vann ikke trenger ned i betongen. Fugene er porøse og kan bli et problem. For å hindre vanninntrenging anbefaler eksperter på betong at det legges en sementbasert membran over betongen. Betongen må være tørr og helt ren før membran legges. Deretter legges flisene i flytende lim. Det er viktig å unngå at det blir luftlommer luft under flisene.

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.