Norsk Akustikksenter annons
Bli inspirert - Se galleri her
I DAG
  °
I MORGEN
  °
Slik gjøres det

Vi maler barnestoler - Et godt gavetips til de minste

Liten barnestol i ubehandlet furu.   Bilder av: Kristian Owren/ifi.no
Ungene elsker små møbler. Bord og stoler som passer akkurat til dem. Med noen strøk maling og litt dekor i friske farger blir et lite furumøbel en morsom og personlig gave til et barnebarn, nevø eller niese som har alt.

I møbelvarehus, byggevarehus og husflidsutsalg finnes små møbler i ubehandlet furu til en rimelig penge. Vi har malt noen stoler og dekorert dem delvis med sjabloner vi har laget selv, noen er kjøpt og litt frihåndmaling. Vi har valgt klare og sterke farger. En annen ide kan være å bruke farger som matcher de voksnes møbler.

Maling av nytt tre

Når du skal male nytt treverk gjelder også regelen om at godt grunnarbeid er forutsetningen for godt resultat. Så et godt tips er å ruste seg med finkornet slipepapir eller slipesvamp spesielt beregnet for sliping av møbler. Fordelen med denne er at du kommer lett til i kriker og kroker også kan den vaskes og brukes flere ganger. Vi har brukt oljebasert maling på stolene. Dette for å få en slitesterk overflate. Dessuten er oljebasert maling lettere å få jevn. Vi brukte matt og silkematt maling fordi stolene skulle dekoreres. Til dekoren brukte vi vannbasert hobbymaling. Tilslutt ble stolene lakkert med vannbasert lakk. Dette for å gjøre dekoren mer slitesterk. Det er brukt vannbasert lakk fordi oljebasert lakk gulner etter en tid og endrer dermed fargene på stolen.

Dersom du skal male et motiv, finnes det utallige motiver og fremgangsmåter. Man kan kjøpe sjablonger hos fargehandleren eller lage selv.

Finne et motiv du liker, kopier dette over på et transparent ark. Deretter skjærer du forsiktig langs kantene. Du kan også male motiv rett på møblet. Vi laget streker ved hjelp av tape.

1. Stolen grunnes med matt oljemaling i ønsket farge.

2. Slip deretter lett med fint slipepapir for ta bort fiberreisingen i treverket. Det er ikke nødvendig å slipe før første strøk, for det er først når treet tilføres fuktighet at fibrene reiser seg.

3. Deretter påføres to strøk med en oljebasert matt eller silkematt maling. Slip lett mellom strøkene for å fjerne ujevnheter.

4. Fest sjablonen på underlaget med tape eller sjablonglim på sprayboks . Det er viktig at arket ligger rolig.

5. Ha litt maling i en skål eller lokket på malingsboksen. Dypp forsiktig tuppen av penselen i malingen.

6. Arbeid penselen i sirkler for å få malingen godt opp. Sett penselen på papiret for å få av overskytende maling på tuppen av penselen. Test mengden maling på et papir. Det skal være mulig å ta på et malt område uten å få maling på fingeren. For å få sterkere farge kan du legge på farge i flere omganger.

7. Malingen påføres med en sjablonpensel. Dette er en spesialpensel som er helt flat i enden. Dette gjør at penselen holder godt på malingen og fordeler den jevnt på underlaget. Husk å bruke svært lite maling. Med mye maling på penselen siger det lett maling inn under sjablonen.

8. Fjern sjablongen.

9. Når malingen er tørr lakkeres stolen med vannbasert lakk for å beskytte overflaten og gi stolen fin glans.

Dette ble brukt:

Oljebasert matt interiørmaling:
 • Farger: rosa S2050-R30B
 • Rød 1080-R
 • Grønn S 1070-G50Y
 • Lilla 5020-R50B
 • Blå S2060-R90B
 • Slipeppapir fin korning
 • Slipesvamp for mellomstrøk
 • Malepensel
 • Whitespirit
 • Sjablonark
 • Sjablonpensel
 • Hobbymaling
 • Tørkerull
 • Malertape
 • Sjablonlim (sprayboks)
Les også Rosa og metallisk krakk

Hold deg oppdatert   

Få siste nytt om interiør og oppussing fra ifi.no. Meld deg på vårt nyhetsbrev her.

Kommentarer

Mer Slik gjøres det

Beckers annons

Nyeste artikler