IFI logo
Se flere bilder
Velg riktig benkeplate

Foto: Kristian Owren/ifi.no, Jan Larsen/ifi.no, Espen Grønli/ifi.no og Huseby

Velg riktig benkeplate

En pen kjøkkenbenk er vel og bra, men skal du bruke den til annet enn utstilling, er det andre egenskaper som også er viktige. For enten du leker gourmetkokk eller sverger til Toro, bør benkeplaten tåle litt bank!

Åshild Nyhus Tyssen

Åshild Nyhus Tyssen
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vann, varme, kulde, fargestoffer og syre - det er mye en kjøkkenbenk utsettes for. Noen materialer tåler disse tingene godt, mens andre er mer sensitive. Hvilken type benkeplate du bør velge avhenger derfor av hva slags bruk den vil utsettes for og hvor villig du er til å vedlikeholde. Kanskje er en oppdeling av flaten det beste: Vannbestandig ved vasken og varmebestandig ved kokeplassen?

Her er en oversikt over de vanligste benkeplatematerialene.

Laminat

Laminat krever ikke vedlikehold. Materialet er slitesterkt og tåler mye søl, men har du først fått riper, er det lite å gjøre med. Kanter og sår kan trekke vann og svelle, og vasken bør derfor overlimes.

Heltre

En benk i heltre er myk, behagelig, og vakker å se på. Her kan du miste ting uten at de knuser like lett. Du bør imidlertid velge en type treverk som er forholdsvis hard, for å slippe at det kommer så lett riper og hakk i flaten. Men skulle du få skader i treverket, er det ikke krise, da platen kan slipes slik at den ser ny ut.

Benkeplater i heltre må behandles og jevnlig vedlikeholdes med olje eller lakk. Tre som ikke er behandlet kan fort ta til seg farge fra rust, matvarer eller lignende. En olje/lakk av god kvalitet vil vare lengre, og er verdt de ekstra kronene. Pass på å påføre nok olje. Hvis vann legger seg i dråper når du slipper det på overflaten, har du fått på nok olje. Husk å behandle endeved.

Stein

Stein finnes i fargetoner fra nesten hvitt til kullsort, og er tilgjengelig med spaltet, mattslipt eller høyglanspolert overflate. Dette er et materiale som tåler det meste av søl, fett og varme, men det er svært hardt, noe som fører til at ting knuser lett. Også stein bør behandles med impregnering for å unngå misfarging.

Komposittstein

Komposittstein er knust stein som er bakt inn til en hard masse. Flaten ligner stein både utseendemessig og i egenskaper, men kan leveres i et større fargespekter.

Rustfritt stål

Benkeplate i rustfritt stål er nærmest uslitelig, og tåler det meste av kjøkkensøl. Ved sterk varme kan materiale imidlertid ta skade. Renholdet er enkelt, men den vil fort få synlige merker av bruk igjen. En benk urformet med "sølekant" i front ved vasken er praktisk.

Corian

Corian er et kunstig materiale. Det er svært slitesterkt, vedlikeholdsfritt og tåler mye søl og varme. Fordi materialet er gjennomfarget kan flaten pusses ned om det skulle få skader.

Fliser

Det er mulig å legge fliser som benkeplate, men du bør da være grundig med jevnlig impregnering. Fugene er nemlig vanskelige å holde rene, så fugeimpregnering er et must. Man bør også unngå de lyseste fugemassene, ettersom det er disse som raskest misfarges.

Betong

Ønsker du et rått og røft kjøkken, er betong et stilig materiale. En bør imidlertid ikke forvente at materiale ser flunkende nytt ut lenge. Impregnering vil forsinke prosessen, men betongen vil sannsynligvis få et annet utseende etter en tid. Mange ønsker imidlertid denne slitte looken.

Matt glass

Matt glass er en ny type benkeplate. Det gir et elegant og lekkert utseende, og er svært slitesterkt. Glasset er ripefast, og tåler det meste av søl. Materialet kan fås i en lang rekke farger.

Mer informasjon om behandling av benkeplate

www.brynslokken.no

www.alanor.no

www.herdins.no

www.ibg.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.