IFI logo
Se flere bilder
Velg miljøvennlig parkett

Foto: Produsentene

Velg miljøvennlig parkett

Visste du at flere norske forhandlere selger parkett som er lagd av utrydningstruede treslag fra regnskogen?

Julie Hageler

Julie Hageler
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Og at tømmerhugst er en av de viktigste årsakene til at regnskogen ødelegges? De fleste nordmenn er fullstedig klar over hvilke dramatiske konsekvensene ødeleggelsene av regnskogen vil få, men de færrest vet hvordan de kan stoppe det.

Bort med tropisk parkett!

- Forbrukeren har stor makt og en unik mulighet til å påvirke utviklingen i riktig retning ved å etterspørre miljøvennlige tresorter og bevist velge bort alt tropisk tømmer, sier leder i Regnskogsfondet Lars Løvold. Hvis etterspørselen reduseres, vil forhandlerne bli nødt til å satse på andre varer, og importen til Norge vil avta. Det er nemlig fult mulig å få parkett som er mørkt og eksotisk uten at det stammer fra regnskogen.

Ask Cognac fra Tarkett

Tarkett har for eksempel i disse dager lansert en helt ny type parkett som er et fullgodt alternativ til tropisk treverk.

- Vi har gjennomfarget en parkett av lysere ask slik at den har fått en dyp og fin farge som kan slipes og lakkeres på samme måte som vanlig parkett, sier Bodil Vassli hos Tarkett. I tillegg har vi overflatebehandlet den med Proteco Lakk, som gir en svært god slitestyrke samtidig som den gode trefølelsen bevares. 

Hvem snakker sant?

Et stort problem er at enkelte forhandlere gir uriktige opplysninger når kunden spør om hvor treverket kommer fra.

- Ofte sier de at treverket dyrkes på plantasjer, eller tilfredsstiller ulike sertifiseringsordinger som i mange tilfeller ikke viser seg å stemme, sier Løvold. En undersøkelse utført av tre forskjellige miljøvernorganisasjoner viste at så mye som 20 av 65 undersøkte byggvareforretninger hadde regnskogstømmer godt tilgjengelig i butikken.

   

- Som en tommelfingerregel bør du derfor være særlig oppmerksom på mørke treslag med navn som Merbau, Kampas, Jatoba, Anglique, Bilinga, Doussie, Meranti eller Iroko. Hvis de i tillegg ligger i øverste prisklasse, er det grunn til å mistenke at de kommer fra regnskogen. 

Disse fører produktet:
  • Tarkett, tlf: 32 20 92 00
Huskelisten din
Finn din nærmeste
Mest lest
Ny farge til soverommet i 2022
Innendørs

Ny farge til soverommet i 2022

Planlegger du å pusse opp soverommet i 2022 og leter etter farger som passer? Her er en sikker metode til å finne fargen som gir deg ro og du ikke blir lei. Trikset er å stole på magefølelsen...

Koden til farger som funker sammen
Innendørs

Koden til farger som funker sammen

Dersom du ikke finner fargene du ønsker i fargekart eller i fargebaren, så be om hjelp i butikken. Fargene finnes, og i fargehandelen har de verktøy og teknikker som forenkler leteprosessen.

Godt følge til brunt
Innendørs

Godt følge til brunt

Brunt har blitt populært som interiørfarge. Men hvilke farger skal vi velge til hvis vi ikke vil ha et ensfarget brunt interiør?

Slik rengjør du laminatgulvet
Gjør det selv

Slik rengjør du laminatgulvet

Folkefavoritten på norske gulv er enkle å holde rene. Bare du ikke går i såpefella. − Hva du enn gjør, ALDRI bruk grønnsåpe, sier teknisk sjef og gulvekspert, Leif Johansen.

Annonse
HappyHomes annons
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.