Kategorier

Meny

Konto

Annonse
Annonse

Trendy interiør fra 1814

Du trenger ikke reise til de hotteste designerne eller største trendmessene for å få inspirasjon om aktuelle interiørtendenser. En tur 200 år tilbake i tid kan være vel så nyttig!

 • Fargekombinasjonene og mønstrene kunne like gjerne vært satt sammen i dag.

  Foto:

 • Det totale uttrykket er annerledes, men det er lett å finne elementer fra dagens trender.

  Foto:

 • Mønster på gulv var vanlig for 200 år siden.

  Foto:

 • Tapetet kunne like gjerne vært designet i dag.

  Foto:

 • Kombinasjoner av mønstre var det mye av - og det vil vi bare se mer av fremover.

  Foto:

 • Et teppe med mønster i fine grønn- og gultoner.

  Foto:

Annonse
Annonse
Fargene kunne like gjerne vært hentet fra de ferskeste trendene.

Fargene kunne like gjerne vært hentet fra de ferskeste trendene.

- Jeg anbefaler gjerne interiørinteresserte en tur til Eidsvollsbygningen! Etter at det originale interiøret er tilbakeført i forbindelse med tohundreårsjubileet, er det påfallende mange elementer i den tradisjonsrike bygningen som også er å se i de ferskeste gulv-, tapet- og tekstilkolleksjonene, sier Bjørg Owren, kreativ leder hos ifi.no.

I anledning Grunnlovens 200-årsjubilieum i fjor, fikk Statsbygg i oppgave av Kulturdepartementet å sette i stand Eidsvollsbygningen slik man tror den opprinnelig så ut i 1814. Det var en omfattende og utfordrende jobb som tok flere år, men bygget fremstår i dag med et storslagent og realistisk interiør for sin tid.

- Jeg ble egentlig litt overrasket da jeg oppdaget at mange av fargene vårt trendpanel hadde definert i fargepaletter for 2015-2016, fantes på bilder fra den nyoppussede Eidsvollbygningen. Form og stil er selvfølgelig helt ulikt, men fargene er der, sier Owren.

Interiørtrender anno 1814

Mønster på gulv var helt normalt i 1814, og er på vei inn i full fart nå.

Mønster på gulv var helt normalt i 1814, og er på vei inn i full fart nå.

I 1814 var man nemlig ikke redd for hverken farger eller mønster, noe som også er på vei frem innen nåtidens interiørtrender.

- Den kraftige fargebruken, og de spenstige kombinasjonene man finner i Eidsvollsbygningen er helt klart elementer det er lett å  kjenne igjen blant trendene som kommer. Mens vi i dag er litt redd for mønster, og gjerne begrenser oss til ett mønster i kombinasjon med ensfargen, kan vi lære mye av våre forgjengere, sier Owren, som har tro på en mer leken mønsterbruk i tiden som kommer.

Hun trekker spesielt frem de mønstrede gulvene som en fin inspirasjonskilde.

- I Eidsvollsbygningen er det flere gulv der man helt klart kan trekke paralleller til nyere gulvtyper. Det er ikke snakk om å kopiere de gamle gulvene, men det er mye inspirasjon å finne når det gjelder bruken av mønster og de ulike fargekombinasjonene, sier hun.

Velkommen til titt

Ingen hadde blitt overrasket over å se et slikt tapet blant de ferskeste nyhetene.

Ingen hadde blitt overrasket over å se et slikt tapet blant de ferskeste nyhetene.

Og Eidsvollsbygningen tar selvfølgelig mer enn gjerne imot interiørinteresserte på søken etter ny (eller gammel?) inspirasjon.

- Det er spennende å tenke på at Eidsvollsbygningens fargepalett fra 1814 er den nye interiørtrenden. Vi har jo hørt svært mange positive reaksjoner fra besøkende når de kommer inn i Eidsvollsbygningen, så det er tydelig at disse fargene gjør inntrykk på folk.  Og går folk med oppussingsplaner, så er de velkommen til oss på trendy inspirasjonstur, avslutter direktør ved Eidsvoll 1814, Erik Jondell.

Vil du lese mer om oppussingen av Eidsvollsbygningen, se her. 

Oppdatert: 17.12.2019  
Annonse
Annonse

Finn din nærmeste

Annonse
Annonse
Annonse
interiorkupp annons
Annonse
interiorkupp annons
[Some text some message]