IFI logo
Se flere bilder
Tips til deg som skal pusse opp hvitt

Foto: Kristian Owren/ifi.no, MLF

Tips til deg som skal pusse opp hvitt

Nei, vi snakker ikke om hvite vegger, men hvitt arbeid! Her er noen gode tips når du skal leie inn hjelp til oppussingen.

IFI.NO

IFI.NO
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De aller fleste håndverkere er ærlige og redelige, men det finnes noen unntak. Hvert år får Forbrukerrådet mange tusen henvendelser fra forbrukere som er misfornøyde med innkjøpte håndverktjenester.

- Gjør en grundig jobb med research først – det er ikke nødvendigvis så mye jobb, men det kan spare deg for trøbbel i etterkant. Vær også ute i god tid. De beste håndverkerne er som regel booket først, råder kreativ leder hos ifi.no, Bjørg Owren.

Det er mange fordeler ved å velge hvit arbeidskraft. Her er noen tips til deg som skal finne håndverker:

1. Innhent flere tilbud.

Da får du god oversikt over pris og kvalitet. Men les pristilbudene grundig og sjekk at de består av de samme arbeidsoperasjonene. En håndverker har plikt til å anbefale fremgangsmåte som gir et best mulig resultat – og motsatt å fraråde løsninger han/hun ikke vurderer som gode. Det rimeligste tilbudet er ikke nødvendigvis det beste.

2. Sjekk alltid bedriftens referanser

Har håndverkeren gjort en god jobb for andre, er sannsynligheten større for at han/hun gjør en god jobb for deg også. Har de mestermerke? Er de medlem av en bransjeorganisasjon? Spør også etter fagbrev og sertifiseringer. På kompetansesjekk.no kan du sjekke om håndverkeren faktisk har de godkjenninger han/hun sier. Å snakke med venner og bekjente som har leid inn hjelp er alltid en fordel.

3. Unngå svart arbeid.

Sjekk at foretaket er registrert i Brønnøysundregisteret, og påse at du får faktura med organisasjonsnummer og spesifisert moms. På www.proff.no kan du finne selskapets regnskapstall. 

4. Skriv alltid kontrakt

Det sparer deg potensielt for mye trøbbel i ettertid. Kontrakten bør inneholde beskrivelse av hva som skal utføres, materialvalg, hvem som skal gjøre jobben (lærlig eller faglært?), pris, tidspunkt for betaling, tidspunkt for ferdigstillelse og presisering av dagmulkt, prinsipper for prissetting av tilleggskostnader og eventuelle andre endrede forutsetninger. Standardkontrakter kan lastes ned fra Internett. Du som forbruker skal aldri avtales ansvarlig for HMS.

5. Betal aldri på forskudd

Hovedregelen er at det betales i porsjoner for arbeid som er utført, og forskuddsbetaling anbefales ikke. Kontant betaling ved beløp over 10.000 kroner frarådes. Ved større prosjekter bør det forlanges en bankgaranti som sikrer eventuelle krav i to år etter ferdigstillelse, for å sikre seg mot konkurs.

6. Sjekk hele jobben grundig før du betaler sluttoppgjør

Du kan bare kreve prisavslag dersom håndverkeren ikke kan eller vil rette opp feilen eller mangelen. Det er ikke mulig å kreve prisavslag for tort og svie. Holdes det tilbake beløp for feil eller mangler som ikke er rettet opp, skal dette beløpet reflektere verdien av gjenstående arbeid. Er du ikke fornøyd med resultatet, har du flere klagemuligheter: Håndverkerklagenemnda, MLFs lokale Skjønnskommité og Forbrukerrådet.

Mer informasjon

mlf.no

mesterbrev.no

proff.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.