IFI logo

Tapet er mye mer enn dekor

- Trikset med tapet er å lage mønster uten at man opplever det som dekorasjon, sier Eero Koivisto, en av partnere i det internasjonalt kjente design- og arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune.

Bjørg Owren

Bjørg Owren
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De har fått et nytt syn på tapet etter at de jobbet med et oppdrag for Engblad & Co by Eco.

-Tapet er så mye mer enn mønster og dekor, det taktile gjør det til et materiale som kan brukes til å forme rom på en helt annen måte enn maling, sier de.

Som andre arkitekter har sett på tapet som et slags uttrykk for dårlig smak, en selvforsterkende innstilling som etter deres mening har ført til at mange har vegret seg for å bruke tapet.

La fordommene til side

I et intervju med eco.se forteller Mårten Claesson, Eero Koivisto og Ola Rune om sitt nye forhold til tapet.  De la alle fordommene til side da de startet arbeidet, og utforsket grundig det som for dem var et nytt designområde. 

Dypdykket i emnet ga ikke bare innsikt i at tapet burde være et selvfølgelig innslag i alle arkitekters verktøykasse, men også at mange muligheter har gått tapt i de årene som arkitektene kun har betraktet tapet som dekor.

- Det er kul å gjenoppdage tapetene, for vi har selv tidligere malt i stedet for å bruke tapet, sier Mårten Claesson. 

Se flere bilder
Mårten Claesson, Eero Koivisto og Ola Rune er partnere i det velrennomerte design- og arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune.

Foto:

Mårten Claesson, Eero Koivisto og Ola Rune er partnere i det velrennomerte design- og arkitektkontoret Claesson Koivisto Rune.

Ikke dekorasjon

-Arkitekter begynner med volum og rommenes forhold til hverandre. Når det er klart setter vi fargen. Vi syntes ikke tapet er til noe hjelp, sier kollegaen Ola Rune.

Men der har de endret mening og materialiteten er det vesentlige; de opplevde at alt løsnet da de oppdaget at man med tapet kan lage mønster uten at det oppleves som dekorasjon. Og resultatet har blitt lagt merke til blant annet vant de Wallpaper Design Award 2015 for designet «Blur». 

Se flere bilder
Designet «Blur».

Foto:

Designet «Blur».

Mer informasjon

www.borge.no

Finn din nærmeste
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.