Kategorier

Meny

Konto

Større rom med hvite tak

Farger brukes ikke bare for å pynte og dekorere, men også for å lure øynene og skape romfølelse.

av   |   Oppdatert   |   Publisert

Dele på Pinterest
Se flere bilder
Større rom med hvite tak

Foto: Tom Riis

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dette kjøkkenet var både gulvet, kjøkkeninnredingen og hvitevarene mørke. I tillegg var det forholdsvis lavt under taket, og et mørkt, beiset paneltak lå som et tungt lokk over det lille rommet.

- Panel er et vakkert og naturlig materiale som gir hjemmet en varm og lun atmosfære, men et mørkt paneltak kan virke tungt i et lite rom, sier interiørkonsulent Siv Munkeberg Brenne. Løsningen er å male taket hvitt. Det vil "løfte" taket og få rommet til å virke både større og luftigere. Veggene bør også males i en lys farge for å forsterke effekten.  

1. Vask taket, for eksempel med salmiakkvann. Det fjerner fett og skitt og gir god heft til malingen. Skyll godt med rent vann etterpå slik at alle såperestene fjernes.

2. Dekk til gulv og møbler med plastfolie eller dekkpapir, og legg maskeringstape langs taklisten.

Dele på Pinterest

3. For å hindre utsiving av kvae og harpiks må alle kvister lakkeres med kvistlakk. Ta bare på litt av gangen så unngår du sig. Lakken er overmalbar etter få sekunder.

Dele på Pinterest

4. Kvaelommer som er fulle av harpiks må skjæres ut. Ellers kan harpiksen renne ut og lage stygge flekker i overflaten. Eventuelle rester fjernes ved å vaske hullet med White Spirit. Påfør kvistlakk.

Dele på Pinterest

     

5. Taket grunnes med heftgrunn. Påfør grunningen på 2-3 bord med en malerull, før du etterstryker med en bred pensel. Bruk en mindre pensel for å komme til mellom sporene på panelbordene.

6. Når grunningen har tørket er overflaten ru. Det er fibrene i treverket som har reist seg. Gå over flaten med et fint slipepapir slik at panelet blir helt glatt før overmaling, og fjern støvet med en lett fuktet klut.

Dele på Pinterest

7. Kvaehull, kvisthull og spikermerker sparkles med akrylbasert sparkelmasse for treverk. Dype hakk må sparkles tre ganger, øvrige minimum to. Når sparkelmassen har tørket, slipes den og flekkgrunnes med heftgrunn.

Dele på Pinterest

8. Hvis det er sprekker mellom panelbordene kan disse fuges. Bruke en elastisk fugemasse som ikke sprekker opp når treverket beveger seg.

Dele på Pinterest

Massen kan etterslettes med en fuktig svamp eller fingeren. NB! Nye paneltak bør stå et år før de fuges.

9. Når grunningen har tørket, males taket med en oljemaling (her; glans 15). Påfør malingen på samme måte som grunningen; først med malerull, så med bred pensel. (Hvis dere er to, går jobben mye raskere. Da kan den ene gå først med malerullen, mens den andre går bak og etterstryker.)

Dele på Pinterest

Dette brukte vi:

Heftgrunn

Maling

Akrylbasert sparkelmasse til treverk

Elastisk akrylbasert fugemasse

Rullekar

Malerull - korthåret

Forlengerskaft

Pensel - en bred og en smal pensel

Kvistlakk

Maskeringstape

Dekkpapir/dekkplast

Slipepapir

LES OGSÅ

Finn din nærmeste

POPULAERT NU
SISTE ARTIKLER
[Some text some message]