IFI logo
Se flere bilder
Spreke farger løfter kjellergangen

Foto: Kristian Owren og Espen Grønli (etter-bilde)/ifi.no

Spreke farger løfter kjellergangen

Kan en mørk gang i kjelleren bli lys og lekker? Jo, da - med hvitmalte vegger og et sprekt vinylbelegg på gulvet fikk denne kjellergangen et realt løft. Tør du, har du alle sjanser til å få et annerledes gulv. Det finnes praktisk talt ingen begrensninger når det gjelder vinyl!

Chera Westman

Chera Westman
Publisert (oppdatert )

Registrer deg her og motta vårt nyhetsbrev, med nye artikler og nyttige tips 2-3 ganger i måneden.

Følg ifi.no på Facebook, TikTok og Instagram.

Dele
Annonse

Hei, denne artikkelen er over 2 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinylgulvene har fått sin renessanse. Det finnes intet annet gulvbelegg der variasjonsmulighetene er like mange. Her kan du velge i et vell av farger og mønstre; blomster, ruter, striper, bobler og selvfølgelig etterligninger av andre materialer som tre og fliser - og det finnes vinyl som ser ut som metall, slangeskinn, sebramønster, gress... Vinylbelegg er et rimelig og slitesterkt gulvbelegg som tåler varmt vann, slitasje og som dessuten demper trinnlyder, er mykt å gå på, og du kan miste ting i gulvet uten at det nødvendigvis knuses.

Flere fasonger

Vinylbelegg finnes som fliser, staver og på rull i flere forskjellige bredder. Belegg i bane bør legges den veien som lyset faller inn i rommet. Men om rommet er smalt - slik en korridor eller gang er - velger en heller en monteringsretning som gir minst mulig skjøter.

Ensfargede belegg bør endesnues for å unngå fargeforskyvninger. Belegg med mønster gjør endesnuing umulig. Produktbladet som følger med vinylbelegget forteller om du skal endesnu eller ikke.

Slik monteres et vinylgulv:

1. Før legging

Bestill gjerne belegget ferdig kappet i riktig lengde, det forenkler både transport og legging. Vinylbelegg på rull skal lagres stående. Underlaget må være tørt, rent, plant og stabilt. Fjern alle lister og gjør undergulvet ordentlig rent med støvsuger.

Ved å lime vinylbelegget mot undergulvet får du en veldig tett konstruksjon, og du må være sikker på at undergulvet er tilstrekkelig tørt siden vann ikke fordamper gjennom vinylbelegget. Bruk fuktmåler.

2. Grovkapping

Før liming skal belegget være tilpasset i hele rommet. Rull ut vinylen og kapp til. Bruk cirka 5 centimeter skjæringsmonn ved vegger. Har belegget mønster må du beregne mønsterrapport utover 5 centimeter. Husk å ha overlapp i eventuelle skjøter.

3. Påføring av lim

Når belegget er tilpasset, bretter du det tilbake over halve gulvflaten. Sørg for at beleggbanen(e) ligger rolig ved hjelp av noen tunge gjenstander. Påfør lim på gulvet utover den avdekkede halvdelen av rommet. Limet påføres med tannsparkel - vær nøye med å følge limfabrikantens anbefaling vedrørende mengde og tørketid før montering.

4. Montering

Når limet er passe tørt ifølge limprodusentens anbefalinger, brettes belegget over limet, og strykes fast og godt ut. Bruk en plankebit med en fille rundt eller rengjøringsmopp på forlengerskaft. Begynn på midten og stryk ut mot kantene.

5. Andre halvdelen

Når den ene halvdelen er limt fast, gjøres tilsvarende (punkt 3 og 4) på den gjenstående.

6. Tettskjæring

Benytt deg av en spesiell gulvbeleggkniv som du får kjøpt hos gulvforhandleren. Kniven har et kroket blad for å unngå å skjære i undergulvet. Klem gjerne ned belegget med håndtaket på en saks, en stål- eller plastsparkel før tilskjæring. Skjær belegget etter en stållinjal og ha 3-4 millimeter klaring til veggen.

Ved innvendige hjørner: Brett belegget tilbake og merk av hjørnet på beleggets bakside. Kutt rett av ved avmerkingen. Tettskjær senere.

Ved utgående hjørner: Skjær helt ned til gulvet, helt ytterst på hjørnet. Trekk deretter belegget forsiktig inn i nisjen.

7. Skjøting

Pene skjøter får du ved først å legge ut belegget med litt overlapp. Bruk deretter stållinjal og gulvbeleggkniv for å skjære en rett linje gjennom begge lagene samtidig. Ta vekk overflødig belegg og skjøt. Det finnes to metoder til å skjøte vinyl - kjemisk skøting eller varmeskjøting. Sjekk produktbladet for anbefalt skjøtemetode for akkurat ditt vinylbelegg.

8. Lister

Når belegget er lagt, har du bare å sette på plass gulvlistene, eller montere nye vaskelister dersom du ikke tok ned de gamle. Det er viktig at du ikke presser listene hardt ned mot belegget når du fester dem. Bruk gjerne en tynn stålsparkel som mellomlegg mellom vinyloverflaten og listen når du stifter.

Disse fører produktet

Tarkett tlf. 32 20 92 00

Arbeidet ble utført av Sletvold Håndverk AS tlf. 63 97 40 22

Finn din nærmeste
Mest lest
Annonse
Nyhetsbrev
Motta tips og ideer!

Vi sender 1-2 ganger månedlig ut nye tips og ideer, register deg her.